Dalmacija Split

restauriran ‘meštrović’

Lionsi obnovili ‘Majku i dijete’

restauriran ‘meštrović’

Povodom otvaranja novog rodilišta, Lions klub Split izvršio je obnovu kipa Ivana Meštrovića pod nazivom “Majka i dijete” koji će se javnosti predstaviti u ponedjeljak. Uz to, klub je preuzeo trajnu skrb o njegovom održavanju.

- Statua “Majka i dijete“ našeg renomiranog kipara uvijek je bio simbol rađanja te ljubavi majke i djeteta, pa mu je kao takvome najprikladnije mjesto upravo ispred rodilišta - kazao je Damir Vesanović iz Lionsa. Kip “Majka i dijete“ je remek-djelo Ivana Meštrovića kojeg je izradio 1942. godine.

U prosincu 1953., Meštrović poklanja ovo djelo starom splitskom rodilištu. Preseljenjem rodilišta u novu zgradu na Firulama, kip se premješta i postavlja ispred glavnog ulaza u bolnicu. Od travnja 2008. godine, nakon izgradnje “Klinike za ženske bolesti i porodništvo”, kip nalazi trajno i simbolično mjesto ispred spomenutog zdanja.

Godinu nakon, Lionsi su se angažirali za obnovu ovog vrijednog spomenika. Kip, nažalost, nije održavan u proteklih 70 godina te su na njemu uočena oštećenja kao posljedica izlaganju vremenskim utjecajima te višestrukim preseljenjima na druge lokacije.

Oštećenja na kipu su bila vrlo ozbiljna tako da je trebao značajnu stručnu intervenciju, odnosno restauraciju. Spomenik je obnovljen, te prenesen na novu lokaciju, a o njemu će Lionsi, kako tvrde, i dalje skrbiti.

- Preseljenjem kipa na najprimjerenije mjesto, LC Split je ponosan da je sudjelovao u zaštiti ovog vrijednog značajnog djela hrvatske kulture na dobrobit građana Splita i cijele Hrvatske, te nam je drago da će ga svi sada moći vidjeti u njegovom punom sjaju - zaključuje Vesanović.

Ana Jerković

Naslovnica Split