Dalmacija Split

s katalinića briga upozorili o klimatskim problemima

Zeleni i Crometeo: Nek Cemex i Promet idu na plin

s katalinića briga upozorili o klimatskim problemima

 Poruka na svjetioniku / Vladimir Dugandžić / CROPIX
Predstavnici Zelene liste te udruga “Zeleni Dalmacije” i “Crometeo”, u petak ujutro simboličnim su transparentom upozorili građane o ekološkim katastrofama Hrvatske i svijeta. Sa svjetionika na Katalinića brigu, izvjesili su 13 metara dugu poruku svijetu – stop klimatskim promjenama!

Lovro Rumora, predstavnik Zelene liste, tim je povodom kazao: Iako je Splitsko-dalmatinska županija po mogućnostima na prvom mjestu, posljednja je po instaliranosti kapaciteta obnovljivih izvora sunca i vjetra. Svjetionik je odabran kao simboličan, neka rasvijetli sve probleme klimatskih nedaća.

Poruka se odašilje prema zapadnom svijetu, neka postignu sporazum o klimatskim promjenama. Smatramo da je tvornica “Cemex” najveći proizvođač ugljikova dioksida, predlažemo da prijeđe na drugu vrstu goriva; plin ili biomasu.

“Promet” je također veliki zagađivač, kad bi javni prijevoz bio dostupniji te koristio gorivo na plin, ne bi bilo potrebe za tolikim automobilima kazala je predsjednica Udruge “Zeleni Dalmacije”, Dalma Luketin, a o velikim klimatskim promjenama progovorio je i Rade Popadić, dopredsjednik udruge “Crometeo”.

A. REIĆ

Naslovnica Split