Dalmacija Split

istraživanje o ravnopravnosti među spolovima

Šta su nan one: u splitskom gradskom Statutu ženskog roda - nema

istraživanje o ravnopravnosti među spolovima

U Statutu se uopće ne koristi ženski rod, a analiza 6000 gradskih akata pokazala je da nijednom nije spomenuta ravnopravnost spolova, rečeno je na skupu Udruge ‘Domine’, gdje su predstavljeni rezultati istraživanja među ženama

Istraživanje kaže da su žene najzadovoljnije svojim
obiteljima, a najmanje zadovoljne financijskim
stanjem                                                              CROPIX
Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike - dobri primjeri iz EU-a”, koju je organizirala Udruga “Domine”, uz predavanja i radionice predstavljeni su rezultati sociološko-empirijskog istraživanja koje je proveo Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu na slučajnom uzorku od 982 žene od 18 do 69 godina s područja Splita, te analiza integracije rodnih politika u javne politike na području grada Splita.

Idealan tip

Istraživanje je provedeno u veljači 2009. godine, a doznali smo kako i koliko su Splićanke uključene u politički i javni život, koliko su zadovoljne sobom...

- Čak 84,5 posto Splićanki smatra da je u profilu idealnog tipa žene najvažnije da je mudra, cijeni se i samouvjerenost, dok su najnepoželjnije osobine prepotentna i nametljiva - ustvrdila je Anči Leburić s Odsjeka za sociologiju, koja je uz studenticu Nikolinu Raić i Mirjanu Kučer iz “Domina” koautorica istraživanja.

Zadovoljstvo u svom životu Splićanke su najviše iskazale svojom obitelji, njih čak 68,3 posto, ugledom u krugu prijatelja 59,6 posto, a najnezadovoljnije su novčanom situacijom i zadovoljenjem svojih kulturnih potreba.

U sklopu rodne analize javnih politika grada Splita analizirano je šest tisuća akata od 2004. godine, triju gradskih odjela, kao i Statut Grada i Poslovnik Vijeća, a pokazalo se da, primjerice, ravnopravnost spolova u aktima nije spomenuta nijednom.

- U splitskom Statutu se uopće ne koristi ženski rod - primijetila je koautorica ovog projekta Ana Vranješ iz “Domina”, dodavši da se analizirao i gradski proračun za 2008. godinu pa je, primjerice, za sufinanciranje prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja izdvojeno tek 0,0087 posto proračuna, a za Svjetsko rukometno prvenstvo 2,2 posto.

Iz ovih iskustava bit će napravljen i “Priručnik za razvijanje lokalnih politika” koji bi trebao podići razinu svijesti lokalnih političara o rodnoj politici.

franka babić

Novi modeli

Konferencija je dio projekta “Stvaranje novih modela za unapređenje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne javne politike u Gradu Splitu”, koji “Domine” provode u 2008./9. godini u okviru “Phare 06” programa za Hrvatsku “Omogućavanje aktivnog doprinosa sektora civilnog društva u pretpristupnom procesu demokratizacija i ljudska prava”.

Naslovnica Split