Dalmacija Split

Priče iz palače by Sandi Vidulić: Najstarija katedrala

Dioklecijan je progonio kršćane, a povijesnom ironijom njegovo zadnje počivalište proglašava se najstarijom katedralom na svijetu. Istočno od Peristila sagrađen je osmerokutni mauzolej u kojeg su smješteni carevi posmrtni ostaci.

Sarkofag se nalazio u središtu zdanja koje predstavlja jedan od najočuvanijih antičkih hramova. Unutrašnjost krasi sklad pravokutnih i polukružnih niša, sa dva reda stupova nad kojima su kameni vijenci s portretima Dioklecijana i carice Priske.

Od sedmog stoljeća ova građevina posvećena je Mariji na nebo uznesenoj, a kasnije Sv. Dujmu. Kršćani su Dioklecijanu uzvratili istom mjerom, uklonili su idole, a sarkofag mu do danas nije pronađen.

Srećom, kasnije su uslijedili značajni doprinosi u ime kršćanske vjere. Andrija Buvina izradio je velebne vratnice, briljantne bočne oltare isklesali su Bonino iz Milana i Juraj Dalmatinac...

Tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone lani je na homiliji u Splitu rekao da je Sv. Duje najstarija katedrala na svijetu.

Ipak, ovaj podatak nije ušao u široku primjenu. Ako na internetu tražite najstariju katedralu, najčešće se spominje Aachenska (805.), u kojoj se krunio Karlo Veliki koji je htio obnoviti rimsko carstvo, ali na kršćanskim zasadama.

sandi vidulić

Naslovnica Split