Dalmacija Split

plave sam krvi

Plemiće naljutio lažni grof Zrinski

plave sam krvi


Hrvatski plemićki zbor, koji okuplja potomke slavnih hrvatskih plemićkih obitelji, jučer je u prostorijama Doma umirovljenika na Zenti osnovao ogranak za južnu Hrvatsku koji čine 30-ak plemića iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom na bogatu plemićku povijest ovog dijela Dalmacije, posebno za trajanja Poljičke i Dubrovačke Republike, te velikog broja plemićkih obitelji koje potječu s područja Makarske te otoka Brača, Hvara i Visa, Hrvatski plemićki zbor odlučio je proširiti već postojeći splitski ogranak.

Nismo okrutni kao Tahi

U sklopu osnivanja ogranka bilo je organizirano predavanje o obitelji Zrinski i navodnom njezinom potomku koji se, tvrde naši sugovornici, lažno predstavlja kao plemić i tako obmanjuje javnost.

- Naš je glavni cilj okupiti potomke hrvatskih plemićkih obitelji, sačuvati tradiciju te na jedan način oprati ljagu sa svog imena, s obzirom na brojne predrasude koje su stoljećima vladale o velikašima, a koje su ljudi često poistovjećivali s likom okrutnog Franje Tahija, što ne odgovara istini - kazao je Ivo pl. Durbešić, aktualni predsjednik Zbora.

Inače, Hrvatski plemićki zbor osnovan je 1995. godine u Zagrebu s ciljem okupljanja plemstva i do danas broji više od 180 članova. Prvi predsjednik i utemeljitelj bio je Splićanin Nikola pl. Cindro, a njegovu je ideju poslije njegove smrti 2000. godine nastavio Ante Rendić Miočević, pa već spomenuti Ivo pl. Durbešić.
 
Možemo reći da je 77 godina hrvatsko plemstvo bilo u svojevrsnoj ilegali, budući da je kralj Aleksandar 1918. godine odlučio da se ono ne priznaje. Ni tijekom idućih desetljeća, za vrijeme komunističkog režima u Jugoslaviji, plemići nisu bili nimalo poželjni, a tijekom dva svjetska rata vidljivo su i osiromašili, tako da su do današnjih dana izgubili podosta od svojih nekretnina, napominju plemići.

Neke obitelji, kao Festetići iz Osijeka, čuvaju zbrike oružja, a neke, kao Vučetići od Brinja, vrijedne kolekcije obiteljskih portreta.

nikolina lulić

Uloga plemića u slavnoj hrvatskoj povijesti

Hrvatski su plemići kroz povijest u očuvanju hrvatske samostalnosti odigrali značajnu ulogu, posebno u brojnim ratovima s Turcima. Ističemo Krbavsku bitku 1493. godine kad je hrvatska vojska teško poražena od Osmanlija gdje je junački izginulo mnoštvo hrvatskih vojnika plemenitog roda. Upravo je hrvatsko plemstvo nakon bitke uputilo papi Aleksandru VI. te njemačkom caru Maksimilijanu poruku kako 'već 70 godina zaustavljaju silu, gubeći živote i sva svoja dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva brane svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje...’

Naslovnica Split