Dalmacija Split

 Klub trudnica split proslavio dan obitelji dodjelom priznanja roditeljima

Najbolji tata - "preživio" porod i uzeo porodiljni dopust

 Klub trudnica split proslavio dan obitelji dodjelom priznanja roditeljima

Nagrada za najkraći porod  otišla je u ruke Nele Sprečković Keča koja je rađala samo 45 minuta. Priznanje za najduži porod zaslužila je Snježana Dujmović kojoj su porođajne muke trajale 48 sati

Nagrada za najkraći porod  otišla je u ruke Nele Sprečković Keča koja je rađala samo 45 minuta. Priznanje za najduži porod zaslužila je Snježana Dujmović kojoj su porođajne muke trajale 48 sati

Najtata Nikša Marković sa svojim sinčićem Frankom 
Ivana Marinić Kragić/ CROPIX
Pod najavnim sloganom ‘Roditeljstvo je još jedino koje je preživjelo u rukama amatera’ nevladina udruga Klub trudnica i roditelja Split u Gradskoj knjižnici Marka Marulića proslavila je svoju šestu godišnjicu postojanja.

Rođendan ove udruge, ne slučajno, koincidirao je s Danom obitelji, pa se na proslavi okupilo puno ljupkih trudnica, mama, tata, volontera i stručnjaka koji surađuju s Klubom, ali i dosta klinaca, čiji su roditelji dobrim dijelom imali koristi od brojnih radionica ove udruge na temu trudnoće, dojenja, njege novorođenčeta...

Predsjednica udruge Kristina Vidan tom je prigodom podijelila i nagrade ‘Baby media shopa’ u četiri prestižne kategorije, u kojima se natjecalo 40 članica Kluba. Tako je nagrada za najkraći porod otišla u ruke Nele Sprečković Keča koja je 24. listopada 2007. rodila djevojčicu dugu 51 centimenatar i tešku 3, 65 kilograma.

Preuzimajući nagradu, Nela je istaknula kako je iznenađena da je njezin porod, koji je trajao samo 45 minuta, bio najkraći. S puno više muke, ali jednako uspješno, 1. lipnja 2007. rodila je i Snježana Dujmović. Iako je njezin muškić imao gotovo istu kilažu kao i curica Nele Sprečković Keča, Snježani je porod trajao punih 48 sati, pa nije čudo što je osvojila nagradu za najduži porod.

Slušaj srce

Milena Drlje je s 18 mjeseci dojiljskog staža pobijedila u kategoriji najduže dojenje, a tek nešto malo manje dana dojenja ostvarila je drugoplasirana Mirela Gudelj.

 - Dojenje nisam doživjela kao nikakvu filozofiju. Samo treba pratiti svoje srce i osluškivati potrebe svoga djeteta - kazala je Milena Drlje.

Kristina Vidan je pri dodjeli ove nagrade istaknula kako su izvan konkurencije, ali svakako vrijedne spomena njihove članice Kristina Korun Corić i Vanja Čikeš Keč koje svoju djecu doje duže od dvije godine!

Ipak, najviše ovacija zaslužio je najhrabriji tata. Riječ je o Nikši Markoviću, ocu petomjesečnog Franka, kojega je za nagradu nominirala supruga Marina. Ukratko, Nikša je nagradu zaslužio jer je sudjelovao pri porodu i jer je, nakon što mu se supruga morala vratiti na posao čim je beba navršila četiri mjeseca, preuzeo cjelodnevnu brigu o bebi, uz puno razumijevanje njegova poslodavca iz tvrtke ‘Swing software’.

- Nikša još nije počeo koristiti porodiljski dopust, ali koristeći godišnji već je donekle počeo sa svojom novom ulogom ‘tate s punim radnim vremenom’. Iako mi je beskrajno teško ‘ostavljati’ tako maleno dijete, spoznaja da ostaje sa svojim tatom, mene čini mirnijom. Zbog potpore i sigurnosti koju mi pruža, mislim da je moj Nikša najtata - istaknula je njegova ponosna supruga Marina, a nakon što je preuzeo nagradu iz ruku ‘prošlogodišnjeg’ najhrabrijeg tate Gorana Škugora, tata Nikša je rekao samo dvije riječi:

- Hvala mami!

Kao šlag na kraju, valja spomenuti nastup dječjeg zbora ‘Srdelice’, koji su bili preslatki u svojim mornarskim odorama, a pjevali su - kako tom najstarijem gradskom zboru mališana i dolikuje - najbolje na svitu!

Fotokritika igrališta

Članice Kluba trudnica i roditelja Split fotografirale su 30-ak dječjih igrališta u Splitu, koji su u vlasništvu Grada, te ih izložile u GK Marka Marulića, gdje se do daljnjega mogu pogledati. Osim igrališta na Zvončacu, malo je reći da ostala splitska dječja okupljališta, ako ne očajno, a onda barem vrlo, vrlo skromno izgledaju. Njihov ‘socijalni’ izgled to više upada u oči kad se usporede s fotografijama zagrebačkih dječjih parkova koji su također izloženi.

 

Naslovnica Split