Dalmacija Split

 u dvije godine prijevoz poskupio sto posto

Studen’ski žep: Kako doma kad su karte koma

 u dvije godine prijevoz poskupio sto posto

Popusta na studentske karte nema, a cijena prijevoza do Zagreba popela se s 90 na 180 kuna u jednom smjeru. Studenti se dogovaraju na internetu i snalaze se u vlastitoj režiji kombijima ili autima

 

Popusta na studentske karte nema, a cijena prijevoza do Zagreba popela se s 90 na 180 kuna u jednom smjeru. Studenti se dogovaraju na internetu i snalaze se u vlastitoj režiji kombijima ili autima

Udarci na studentski džep su sve snažniji: najavljuju se poskupljenja hrane u menzama, stanarine u studentskim domovima, a već je odavno poskupio i međugradski prijevoz, pa se Splićani koji studiraju u Zagrebu sve rjeđe viđaju u rodnom gradu.

- Prije dvije godine došla sam na kolodvor kupiti povratnu kartu za Split i neugodno me iznenadilo kad mi je blagajnica na šalteru rekla sto kuna viši iznos nego što sam do tad plaćala. Mislila sam da krivo čujem. Prije nekoliko mjeseci, cijena je opet porasla. Ne znam kuda to vodi. Više mi se ne isplati ići doma svaki mjesec pa sam počela dolaziti samo za blagdane ili kad osiguram kakav drugi prijevoz - kaže Dijana, studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Dodala je kako njezini kolege iz drugih gradova uglavnom imaju studentske popuste, a njoj autobusna karta uzme gotovo trećinu mjesečnog džeparca koji dobiva od roditelja. Jednosmjerna karta do Zagreba, prije točno dvije godine, bila je 90 kuna, a danas ta ista karta stoji 180 kuna.

Velik gubitak

Jednostavnom računicom, karte su poskupjele sto posto, a najgore je u toj cijeloj priči što najveći putnički prijevoznici iz Splitsko-dalmatinske županije popust za studente - nemaju.

- Linija Split-Zagreb uvijek nam je predstavljala velike gubitke koji su se počeli povećavati poskupljenjem nafte. A kad dodamo tu troškove održavanja autobusa, te kupnju novih, normalno je da smo ih toliko poskupili - opravdava se Vice Barbir, predsjednik uprave “Prometa Makarska”, dodavši kako popust za studente nisu nikad ni imali jer je takva politika njihove tvrtke.

Nikakva opravdanja, a možda i neki dobri razlozi, studentima nisu dovoljni, te su se počeli snalaziti kako samo oni znaju. Najpopularnije sredstvo dogovora postao je facebook, popularni društveni internetski servis, preko kojeg studenti stvaraju takozvane “grupe” ili “evente” gdje se dogovaraju za zajednički prijevoz autima ili kombijima, što ispadne isplativije od putovanja autobusom.

Ajmo feraton

Alternativa postoji u željezničkom prometu. Nagibni vlak na relaciji Split-Zagreb ima akciju za studente pod nazivom “Indeks vrijedi više”, u kojoj se daje popust studentima u iznosu od 50 posto.

 

Naslovnica Split