Dalmacija Split

Ilegalne antene na Dračevcu ‘Vip’ stajale 100 tisuća kuna

Zbog bespravno postavljene bazne stanice na trokatnici na Dračevcu, Prekršajni sud u Splitu kaznio je Vipnet sa sto tisuća kuna koje mora uplatiti u državni proračun, a presuda je postala pravomoćna

Zbog bespravno postavljene bazne stanice na trokatnici na Dračevcu, Prekršajni sud u Splitu kaznio je Vipnet sa sto tisuća kuna koje mora uplatiti u državni proračun, a presuda je postala pravomoćna

Zbog bespravno postavljene bazne stanice s tri antenska stupa, visine pet metara, na vrhu trokatnice na adresi Dračevac 2D, Prekršajni sud u Splitu kaznio je Vipnet sa sto tisuća kuna koje mora uplatiti u državni proračun, a presuda je postala pravomoćna.

Kako je izvijestila Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, građevinskoj inspekciji do danas nije predočeno odobrenje za građenje bazne stanice kao ni za građenje stambene građevine na kojoj je ona smještena.

Sudski postupak pokrenut je na zahtjev Odjela inspekcijskog nadzora u Splitu, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koji su utvrdili da je Vipnet još u svibnju 2006. godine počinio prekršaj iz Zakona o gradnji.

Sve za korisnike

- Svojim korisnicima želimo omogućiti kvalitetno korištenje proizvoda i usluga na području Splita. Na to nas obvezuje i naša koncesijska dozvola – odgovorili su na naš upit o presudi iz Korporativnih komunikacija Vipneta.

Tvrde da im po Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, za postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme na postojeće građevine nije potrebno ishođenje lokacijske niti građevinske dozvole, već odobrenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na tipski projekt antenskog prihvata.

- U konkretnom slučaju, Vipnet je već započeo postupak tipizacije antenskih prihvata, te stoga uskoro očekujemo ishođenje odobrenja - dodali su.

Ako građane brine utjecaj baznih stanica na njihovo zdravlje, iz Vipeta tvrde da je strah koji se godinama širi potpuno neutemeljen i da nije zasnovan ni na kakvim dokazima i valjanim argumentima.

- Vipnet kao društveno odgovorna tvrtka stalno provodi mjerenja o utjecaju mreže na zdravlje i okoliš, i ona su potvrdila da su sve izmjerene vrijednosti daleko ispod zadanih – obrazlažu iz Vipneta.

Nadodaju i da su sva do sada provedena znanstvena istraživanja utvrdila da elektromagnetska polja što ih stvaraju bazne stanice nisu opasnost za zdravlje ljudi i okoliš.

- U Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su dva i pol do pet puta stroži od onih prihvaćenih u EU-u. Vipnet ima mišljenje Ministarstva zdravstva da naša mreža ne utječe štetno na ljudsko zdravlje i okoliš – tvrde iz Vipneta.

Brodarica: Prijeti nova kazna

Vipnetu prijeti još jedna kazna od sto tisuća kuna jer je po tvrdnjama građevinske inspekcije u lipnju 2008. godine na 4. katu centra Joker na Brodarici postavio kontejner za smještaj bazne stanice a da za to nemaju potvrđen glavni projekt, jer prije početka građenja nije osiguran stručni nadzor niti imenovan glavni izvođač radova. Suđenje uskoro počinje na Prekršajnom sudu u Splitu.

Naslovnica Split