Dalmacija Split

prešani automobili na dokovima

U luku dopremili 500 tona opasnog otpada

prešani automobili na dokovima

Na otpremnoj obali u Sjevernoj luci našlo se jučer 500 tona prešanih automobila koji se, prema Zakonu o gospodarenju otpadnih vozila, tretiraju kao opasni otpad.

Naime, taj zakon predviđa obvezno uklanjanje dijelova poput motora, cilindara, ulja iz motornih i kočionih sustava, gumenih i plastičnih dijelova itd. Dakle, stari automobil mora biti ogoljen do golog željeza i kao takav se može deklarirati kao obrađeno, otpadno vozilo i poslije se prešati.

Automobili koji su dopremljeni u Sjevernu luku nisu propisno obrađeni i kako su nam neslužbeno rekli u Ministarstvu zaštite okoliša, nisu se uopće smjeli tamo naći!

Doznajemo kako se radi o automobilima koje je tvrtka “EKO Imotski” prodala kupcu otpada iz Nizozemske, a čiji je splitski predstavnik tvrtka “Megametal” koja se bavi trgovinom sekundarnih sirovina. Automobilski otpad tegljačima je dopremljen u Sjevernu luku, gdje je trebao biti ukrcan na brod i biti otpremljen u Tursku.

Inspekcija zaštite okoliša već je jučer obavila izvid, a doznajemo kako su teret obišli i djelatnici splitske Carinske uprave. Kako doznajemo od nekoliko carinika, djelatnici “Megamatela” pogrešno su deklarirali automobile, a bili su u obvezi deklarirati ih kao opasni otpad. 

- Ma sve je u redu. Kakva carina, kakva inspekcija... Taj otpad će ostati u Sjevernoj luci i tu ćemo ga obraditi - kratko nam je i nevoljko u telefonskom razgovoru kazao jedan od djelatnika “Megametala”. Međutim, u tvrtki “Luka”, koja upravlja Sjevernom lukom, rečeno nam je kako obrada metala u prostoru luke - nije dopuštena.

Prema prvim informacijama, “Megametal” će zaraditi prijavu zbog carinskog prekršaja, ali i prijavu nadležnog ministarstva zbog ugrožavanja okoliša. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili informaciju hoće li prešanim automobilima biti dopušten transport prema Turskoj.

DENIS KRNIĆ

Naslovnica Split