Dalmacija Split

uz NACIONALNi DAN BORBE PROTIV NASILJA

APEL VLASTIMA Hitno osigurajte sklonište za žene

uz NACIONALNi DAN BORBE PROTIV NASILJA

Grad ove godine nije izdvojio ni kunu za rad savjetovališta, SOS telefona ili skloništa, ali ni za zaštitne mjere resocijalizacije nasilnika SEnD veli Mirjana Kučer iz Udruge ‘Domine’

Grad ove godine nije izdvojio ni kunu za rad savjetovališta, SOS telefona ili skloništa, ali ni za zaštitne mjere resocijalizacije nasilnika SEnD veli Mirjana Kučer iz Udruge ‘Domine’

PU splitsko-dalmatinska svakoga dana bilježi prosječno četiri
slučaju nasilja u obitelji                        Igor Sambolec / CROPIX
Policijska uprava splitsko-dalmatinska svakog dana bilježi prosječno četiri slučaja nasilja u obitelji, a stvarni brojevi zlostavljanih žena su i višestruko veći jer mnoge supruge godinama ne prijavljuju nasilje.

Takve žene, i nakon što prijave supruga, često mijenjaju svoj iskaz, odnosno odustaju od daljnjeg progona. Kazao je to Antonio Sarić, vršitelj dužnosti voditelja Odsjeka maloljetničke delinkvencije, na jučerašnjem okruglom stolu pod nazivom “Šamar ženi – šamar društvu”, koji su organizirale Udruga “Domine” i Forum žena SDP-a Omiš. Okrugli stol održan je u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Sve utječe na mlađe

 - Dok mi ne počnemo shvaćati da je bilo kakav oblik nasilja veliki problem, nećemo daleko, a to se sve reflektira i na mlađe generacije. Neću puno o brojkama, ali moram istaknuti da dok mi sad ovdje razgovaramo dvadesetak majki i kćeri u svojim domovima trpi neki oblik nasilja – poručila je Ivanka Luetić-Boban, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Prošle su godine radi zaštite od nasilja u obitelji bila prekršajno prijavljena 1443 počinitelja. U isto vrijeme, bilo je 240 kaznenih djela, koja je najčešće počinio suprug. U prvih šest mjeseci ove godine je prekršajno prijavljeno 665 počinitelja, a oštećene su 422 žene.

 - Treba donijeti bolje i kvalitetnije zakone, ali i educirati same žene. Glavni i osnovni uzrok nasilja nad ženama je upravo taj što mi živimo u patrijarhalnom društvu, gdje su žene svrstane u slabiji dio društva i sve dok stanje bude takvo, neće biti pozitivnih pomaka – kazala je Mirela Holy, saborska zastupnica i članica Odbora za ravnopravnost spolova.

Svi sudionici okruglog stola raspravljali su o trenutačnom stanju i mogućnostima rješavanja problema nasilja nad ženama u lokalnoj zajednici, a kao najalarmantniji podatak istaknuli su to da u Splitu ne postoji ni sklonište ili prihvatilište za žene, ali ni telefonska linija pomoći.

 - Grad ove godine nije izdvojio ni kunu za rad savjetovališta, SOS telefona ili skloništa, ali ni za provođenje zaštitne mjere resocijalizacije nasilnika. Situacija je alarmantna te apeliramo na gradonačelnika i župana da upravljaju sukladno načelima ravnopravnosti spolova te da riješe problem financiranja skloništa ili prihvatilišta – zaključila je Mirjana Kučer iz Udruge “Domine”.

 

Zločin i kazna

 

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama počeo se obilježavati prije četiri godine, u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je suprug tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju, suprugu i njezinu odvjetnicu. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a to je bila prva presuda s tako dugotrajnom zatvorskom kaznom koja je izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

 

 

Naslovnica Split