Dalmacija Split

DOKUMENTARNA IZLOŽBA o PROBLEMATIci NASILJA MEĐU MLADIMA

Udarac: pričati prije nego se dogodi

DOKUMENTARNA IZLOŽBA o PROBLEMATIci NASILJA MEĐU MLADIMA

Ovom izložbom htjeli smo postići da se javnost suoči ne samo sa brojkama, nego i s veličinom ovog problema - poručila je Đordana Barbarić iz udruge ‘Most’

Ovom izložbom htjeli smo postići da se javnost suoči ne samo sa brojkama, nego i s veličinom ovog problema - poručila je Đordana Barbarić iz udruge ‘Most’

Izložba plakata dio je projekta za prevenciju nasilja među mladima
 / Jadran Babić / CROPIX
Prema rezultatima istraživanja koje su proveli stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, 35 posto učenika svakodnevno je uključeno u probleme nasilja u školama, a njih 14 posto nikad o tome ne razgovara s nekim. U istraživanju su sudjelovala 3983 učenika iz 25 osnovnih škola u 13 hrvatskih gradova, među kojima je bio i Split.

Jedno drugo istraživanje, koje je provela Udruga “CESI”, pokazalo je da je 60 posto mladih doživjelo neki oblik nasilja u vezi. U 2008. godini splitska policija čak je 316 puta intervenirala radi rješavanja sukoba među djecom i mladima. Sve te podatke, a i puno više toga, u četvrtak su mogli vidjeti posjetitelji dokumentarne izložbe u Galeriji Konzervatorskog zavoda, u organizaciji Udruge “Most” i kazališta “PlayDrama”.

- Ovom izložbom htjeli smo postići da se javnost suoči ne samo sa brojkama, nego i s veličinom ovog problema. Splitu nedostaje jedan centar za mentalno zdravlje mladih ali nedostaju i sami stručnjaci. Postoji tek par psihijatara, što je nedovoljno za sve ono sa čime se suočavamo. Smatrali smo da je bilo potrebno opet malo pokrenuti cijelu ovu priču, a ne da govorimo o tome tek kad se nešto loše dogodi - poručila je Đordana Barbarić, predsjednica Udruge “Most”. Izložba je dio projekta pod nazivom “Udarac”, čiji je cilj senzibilizirati javnost za problematiku nasilja među mladima i potaknuti stručnjake na pronalaženje kvalitetnih načina prevencije i suradnje.

U sklopu projekta, koji će trajati do 25. rujna, održavaju se i brojne druge aktivnosti, poput predstave, izložbi, tribina, stručnih skupova i slično.

- Ovakav jedan projekt potreban je svakoj zajednici. Često se stječe dojam da mi djelujemo samo kad se nešto dogodi, ali stvar je u tome da policija ne može ništa učiniti sama. Sve bitne institucije i nevladine organizacije trebaju se umrežiti, jer kada svatko nešto poduzme i napravi, onda će se stvari i promijeniti nabolje - kazao je Stipe Jagnjić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Tribine i debate

Projekt se nastavlja i sljedeći tjedan, kada će se u ponedjeljak, utorak i srijedu, u 11.55 sati, održati javne tribine na kojima će sudjelovati stručnjaci iz Splita, Zagreba i Zadra, poput Mirjane Nazor i Gordane Buljan Flander.

U četvrtak, u 10 sati, počet će stručni skup a u 19 sati istog dana učenici 3. gimnazije održat će debatu. Sva događanja bit će o temi nasilja, a odvijat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Šamar ženi je šamar društvu

U povodu nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, “Domine” i Forum žena SDP-a Omiš u ponedjeljak 21. rujna, u 11 sati, u prostorijama udruge “Domine”, Bosanska 4/1 u Splitu, priređuju okrugli stol “Šamar ženi - šamar društvu”.

Govorit će o nedostatku politika za borbu protiv nasilja nad ženama u lokalnoj zajednici te društvenoj (ne)prihvatljivosti ovakvih oblika ponašanja.

Uz Mirjanu Kučer iz “Domina”, sugovornice su i Mirela Holy, saborska zastupnica, Ivanka Luetić Boban, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Afrodita Suton, liječnica, Mirjana Nazor, psihologinja, Stipe Jagnjić, policijski inspektor za nasilje u obitelji i drugi.

S. J.

Naslovnica Split