Dalmacija Split

NOVI DIREKTOR

Železnjak je prošlost, Sjevernom lukom sada upravlja domaći Rus! Bivši prodavač foto-opreme poručuje: Fali nam radnika! Neka se javi svatko tko želi raditi kao dizaličar ili viljuškarist

NOVI DIREKTOR
"Za nekoliko mjeseci počet ćemo izgradnju skladišta za ugljen, pa više neće 'crniti' odjeću na sušilima okolnih zgrada', tvrdi Mihajlov
"Za nekoliko mjeseci počet ćemo izgradnju skladišta za ugljen, pa više neće 'crniti' odjeću na sušilima okolnih zgrada', tvrdi Mihajlov
Novi vlasnici 'Luke' pomno prate razvoj nautičkog dijela projekta Stinice koji bi im trebao biti u neposrednom susjedstvu
Dragan Žanetić, koji je bio dugogodišnji direktor 'Luke', do daljnjega ostaje u firmi kao savjetnik svojem nasljedniku

Nakon propasti votke "Akvinta", čiju proizvodnju je pokrenuo u pogonu "Imote" u Donjem Prološcu kod Imotskog, Dmitrij Železnjak, ruski biznismen s američkom putovnicom, nedavno je "izišao" iz vlasništva "Luke".

Većinski paket dionica te splitske tvrtke, koja ima koncesiju nad Sjevernom lukom, Železnjak je kupio prije 12 godina. U to vrijeme je u naš grad ušao na velika vrata jer je sponzorirao "Hajduka" i na Splitsko ljeto je doveo ruski balet Kirov.

Ubrzo je ušao u rat s Viktorom Zinčenkom, svojim dotadašnjim poslovnim partnerom, o čemu je javnost izvijestio putem plaćenog oglasa preko cijele stranice u dnevnim novinama. Oko dionica "Luke" su vodili skupe i dugotrajne sporove, što je vrlo vjerojatno spriječilo Železnjakova i Zinčenkova velika ulaganja u Sjevernu luku.

No, sve je to stvar prošlosti, jer je koncesionarska tvrtka dobila nove vlasnike. To su splitske firme "Marine Club International" i "Marine Consulting&Insurance".

Suvlasnik u obje tvrtke je Igor Mihajlov koji je nakon četiri mjeseca provedena na čelu Nadzornog odbora lučke tvrtke odnedavno postao njezin direktor. Taj jedriličar je rođeni Splićanin, a rusko prezime nosi po djedu koji je u Dalmaciju došao prije 100 godina.

Naši fotoreporteri dobro poznaju novog direktora "Luke" jer je do sredine 90-ih godina držao hrvatsko predstavništvo "Nikona", japanskog proizvođača fotografske opreme. Zatim je 10 godina vodio sektor pomorskih osiguranja u Generali osiguranju i bio je zadužen za Istočnu Europu.

Prije pet godina je s poslovnim partnerima iz svijeta pomorskog osiguranja, ušao na prostor Sjeverne luke, konkretno na dio koji je najbliži Kopilici.

Uzeli su potkoncesiju, uložili su u infrastrukturu i opremu, te tamo u halama Ministarstva gospodarstva, s kojim imaju ugovor, obavljaju servis, popravke i preinake brodova. Kada je Železnjak prošle godine upao u financijske probleme, tada su mu dali pozajmice, a dionice "Luke" su bile jamstvo za tu transakciju.

– Uz to smo dva puta spašavali "Luku" s više milijuna kuna da bi ona imala novac za ulaganje u pomorsko dobro od kojih je ona izgradila novu halu – kaže Mihajlov.

Železnjak nije vratio novčane pozajmice i tako je izgubio svoje dionice "Luke". Tvrtke Igora Mihajlova najprije su preuzele paket od 38,5 posto "Luke", a zatim još 38,5 posto koje je držao Leonid Trenin, bivši poslovni partner Železnjaka koji mu je predao taj udjel.

Novi vlasnik je u međuvremenu kupio i vrijednosnice od dijela malih dioničara, ali i sve preostale dionice "Luke" koje je imala država, te sada drže oko 83 posto u vlasništvu "Luke".

– Svaki dan kupujemo nove dionice – kaže naš sugovornik.
Pitamo ga o planovima "Luke".

– Mi smo izvozna luka. Uvoza skoro da i nemamo, i to je glavni problem. Zato u ovu luku moramo sve vratiti uvoznike iz Splita, jer ovdje pripadaju, a ne da splitske firme uvoz iz Kine obavljaju preko Rijeke – nastavlja novi direktor i dodaje kako su u dogovoru sa slovenskim "Calcitom" i njegovom tvornicom u Gospiću dogovorili izvoz velike količine kamena za nizozemsko tržište.

Ističe da moraju jačati segment uvoza teških i specijalnih tereta, jer je od svih vjetrenjača koje su napravljene u okolici našega grada, samo njih pet prošlo preko Sjeverne luke, a sve ostalo preko Zadra. Zatim će dio transformatora, koje uvozi "HŽ Cargo", prijeći preko splitske luke.

Sipki tereti, a radi se o ugljenu za "Cemex" i BiH, kao i razni slični materijali više se neće skladištiti na otvorenom, već će se za njih izgraditi zatvoreni prostori radi očuvanja okoliša. U tu investiciju će, kaže Mihajlov, krenuti za tri do četiri mjeseca. Tada, dodaje, bura više neće nositi ugljen i "crniti" odjeću koja se suši na balkonima obližnjih stambenih zgrada.

– Kontejnerski terminal, koji radi od 2011. godine, ima oko 11 tisuća jedinica godišnje, a uglavnom se radi o blokovima kamena koji se izvozi u Kinu. Dogovoreno su ulaganje od milijun eura u pokretne trake za ukrcaj i iskrcaj ugljena i čisti ukrcaj kalcita, što mora biti dovršeno do 1. travnja.

Također je niz investitora zainteresirano za proizvodnju u Sjevernoj luci, što bi trebalo biti povezano s lučkom djelatnošću da bi "Luka" osim od iznajmljivanja prostora zarađivala od svoje osnovne djelatnosti, a to je ukrcaj i prekrcaj tereta. O svim ostalim planovima ćemo vas uskoro izvijestiti – kaže Mihajlov.

Prema njegovim riječima, na daljnji razvoj Sjeverne luke utjecat će donošenje GUP i novi planirani izlazak na more na području Stinica i Pijata, u susjedstvu postojećih dokova.

– Vidjet ćemo što će taj projekt donijeti po pitanju nautičkog turizma, pa ćemo ovisno o tome odlučiti hoćemo li se širiti u tom smislu ili ćemo ostati samo ružna strana te grane turizma i ostati na popravcima izgorenih i potopljenih brodova koje nitko drugi ne želi primiti – veli direktor.

Tvrtka "Luka" sada ima 104 zaposlenika.

– Ne mislimo otpuštati radnike, iako imamo problem s njihovom strukturom, jer lučki radnik, a prosjek starosti je 55 godina, nije više u top formi. Nedostaje nam zaposlenika i svatko tko želi raditi kao dizaličar ili viljuškar, neka se slobodno javi, jer natječaji za ta mjesta su stalno otvorena.

Novi predsjednik Nadzornog odbora: Jedina smo domaća luka u plusu

Novi predsjednik Nadzornog odbora je Goran Šverko, zagrebački odvjetnik rodom iz Crikvenice i vlasnik investitorske tvrtke koja je u Solinu i Splitu gradila stambene objekte.

– Ovo je jedina luka u Hrvatskoj s domaćim vlasništvom i menadžmentom. I jedina koja je u plusu, što je bila zasluga dosadašnjeg direktora Žanetića – kaže Mihajlov.

 

Naslovnica Split