Dalmacija Split

DAVID VS GOLIJAT

Bivši varilac iz splitskog škvera postat će bogatiji za više od pola milijuna kuna? Godinama je u sporu s Brodosplitom, evo kako je dobio čak tri presude u svoju korist

DAVID VS GOLIJAT

Presudom Općinskog suda u Splitu splitski škver mora zavarivaču, kojemu je dao nezakoniti otkaz, isplatiti naknadu plaće u iznosu od 46.000 kuna što je treća presuda koju je njihov bivši radnik dobio protiv Brodosplita.

U prva dva postupka, koji su pravomoćno okončani, zavarivač je dobio od škvera 389.000 kuna naknade plaće za period od sedam godina uz nešto manje od 50.000 kuna sudskih troškova. Zajedno s kamatama iznos koji će Brodosplit morati platiti penje se iznad pola milijuna kuna, ako ne uspiju oboriti odluke revizijom postupka.

Škverski zavarivač dobio je o osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu  krajem svibnja 2006. godine. U sudskom sporu koji je pokrenuo je utvrđeno kako je odluka o otkazu bila nedopuštena.

Istom presudom je sud odlučio da je zavarivaču legalno prestao radni odnos kod Brodosplit-Brodogradilište krajem svibnja 2013.godine, sedam godina kasnije.

Temeljem te pravomoćne i ovršne presude zavarivač je ostvario pravo na isplatu naknade neisplaćene plaće od prosinca 2006. godine do listopada 2011.godine u ukupnom iznosu od 289.433 kuna s pripadajućim kamatama. Također je tada naloženo škveru da isplati bivšem radniku parnični trošak u ukupnom iznosu od 47.937 kn.

Zavarivač nije na tome stao već je pokrenuo postupak za isplatu plaća za narednih devet mjeseci do legalnog prestanka radnog odnosa, period od  studenog 2011. godine do  kraja kolovoza sljedeće. U tom postupku je pravomoćnom presudom dobio još 54.074 kuna na ime neisplaćenih plaća osobnih dohodaka.

Zatim zavarivač  pokreće i treći sudski spor, za posljednjih devet mjeseci, do svibnja 2013. godine.

Brodograđevna industrija Split d.d., kako je u međuvremenu postao pravni naziv škvera, je u odgovoru na treću tužbu predložila prekid postupka do okončanja revizijskog postupka pred Vrhovnim sudom. Međutim, splitski sud je ocijenio kako ne bi bilo ekonomično prekidati suđenje do okončanja revizijskog postupka s obzirom na dugotrajnost takvih postupaka.

Tijekom suđenja naloženo je provođenja nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za financije i računovodstvo. Sudski vještak je na temelju platnih listi tri usporedna radnika u tom razdoblju izračunao prosjek bruto plaća za devet mjeseci u iznosu od 46.062 kune,  oko 5.100 kuna mjesečno.

Nakon toga je sud utvrdio kako je već u prethodna dva postupka činjenično utvrđeno da je došlo do prekida rada krivnjom poslodavca, dakle zbog okolnosti za koje nije odgovoran zavarivač. Na temelju toga i nalaza vještaka, nepravomoćnom odlukom je dosudio zavarivaču i treći iznos neisplaćenih plaća plus sudske troškove i kamate.
 

Naslovnica Split