Dalmacija Split

RAT ZA VEZ

Mali brodari udrili po sirenama: Nemamo ništa protiv kruzera i jahti, ali njima je mjesto u marinama, a ne u lukama za javni promet. Više se nemamo gdje vezati!

RAT ZA VEZ

Kako su i najavili, mali su brodari danas u 10 sati, na pet minuta upalili brodske sirene prosvjedujući na taj način protiv loših uvjeta u kojima su prisiljeni raditi, ponajprije nedostatka vezova.
U četiri luke - Splitu, Trogiru, Dubrovniku i Krilu Jesenice - zatrubilo je 150 brodova, od čega ih je najviše, oko 90, bilo usidreno u našoj Gradskoj luci.

 

 

- Turistima nije bilo jasno što se događa... Mi, naravno, nikoga nismo htjeli uznemiriti, ovo je naš apel nadležnima da nas konačno shvate i nešto naprave. Kad završi sezona, pogotovo će nas zaboraviti - kazao je Ante Rakuljić u ime svih malih brodara okupljenih u udruzi "Hrvatski privatni brodari" i "Porat Krilo i Bajnice". I on je jučer "svirao" sa svog broda "Emanuel".
Glavni problem je, prema njegovim riječima, kronični nedostatak vezova dok, s druge strane, vlasnici iz godine u godinu, imaju sve veću flotu, i do dvije godine unaprijed bukiran smještaj na palubama od strane turističkih agencija.

- Uz to, naravno, državi plaćamo sva davanja i zapošljavamo dvije tisuće ljudi, kao splitski škver danas, te ostvarujemo više od 800 tisuća noćenja godišnje. Unatoč tomu, s nama, da se tako izrazim, nadležni stalno igraju ping pong; Županija prebacuje odgovornost za rješenje naših problema na Ministarstvo mora i obrnuto - jada se Rakuljić.

Najbolju situaciju s vezovima imaju u splitskoj luci, a najgoru u dubrovačkoj. Tamo su, naveo je naš sugovornik, tijekom posljednja dva tjedna prisiljeni biti na sidrištu i tako iskrcavati turiste, budući da kruzeri imaju prednost za privezivanje uz rivu.

- Nemamo ništa protiv kruzera i jahti, ali njima je mjesto u marinama, a ne u lukama za javni promet. Evo, nedavno se za 50 metara proširila i riva u Hvaru, a mi opet nemamo od toga ništa jer se vezovi čuvaju za kruzere. U komiškoj se luci više uopće ne možemo vezati - naglasio je Rakuljić.

Aktiviranjem četiri glavna projekta umnogome bi se, prema njegovim riječima, riješili problemi malih brodara. To su: uređenje postojeće luke u Krilu Jesenicama, uređenje porta u Bajnicama, izgradnja nove luke u Krilu i dodjela pomorskog i javnog dobra na prostoru kod bivše tvornice u Dugom Ratu za izgradnju zimskih vezova. 

Naslovnica Split