Dalmacija Split

na svakom su kantunu

Je li konačno odzvonilo okupaciji bankomata u centru Splita? Opara otkrio kakva će biti nova pravila za njihovo postavljanje u staroj gradskoj jezgri

 na svakom su kantunu

Nakon što je Ministarstvo kulture konačno je dalo svoje mišljenje o problemu prekomjernih bankomata u staroj gradskoj jezgri te postavilo kriterije za njihovo postavljanje koji se moraju uvrstiti u novu Odluku o komunalnom redu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara reagirao je na “apel” ministarstva kazavši da će se u Odluci o komunalnom redu naći pravila kojima bi unutar zone A stare gradske jezgre bilo zabranjeno postavljanje bankomata na pročeljima i unutar svijetlih otvora građevina, te bankomata na kojima bi se obavljala uslužna djelatnost s površina javne namjene.

Ministarstvo kulture naložilo rigoroznija pravila za postavljanje bankomata, doznali smo i koje će uvjete novčarske kuće morati ispuniti za postavljanje ATM-ova; Što mislite, hoće li keš-mašine nestati iz centra Splita?

Inače, po novome, bankomati bi se mogli postavljati unutar poslovnih prostora tako da se uslužna djelatnost obavlja unutar prostora, ali uz prethodnu suglasnost Konzervatorskog odjela u Splitu.

Osim toga, u prijedlogu nove Odluke o komunalnom redu stoji da sve pravne i fizičke osobe koje imaju postavljeni bankomati suprotno odredbama, dužne su ukloniti postavljene bankomate u roku od 60 dana od dana stupanja ove Odluke na snagu. Ako ih ne uklone sami, uklonit će ih komunalno redarstvo, a na trošak vlasnika ili posjednika.

Uz to je dodao gradonačelnik da će korisne smjernice Ministarstva kulture svakako uzeti u obzir kod finaliziranja oblika Odluke o komunalnom redu.

Naslovnica Split