Dalmacija Split

izvukli deblji kraj

Vozači s Bačvica čupaju kosu: zbog novog režima prometa u splitskoj luci građani ostali bez čak 42 parking mjesta!

izvukli deblji kraj

Iako gradski oci navode kako je cilj nove regulacije lakši život građanima Splita, stanovnicima Bačvica ovaj je prometni režim dodatno zakomplicirao život jer su izgubili parkirališna mjesta u Bijankinijevoj ulici.

Dok, s jedne strane, nikako ne mogu dočekati svoj red za mjesečnu stanarsku pretplatu u "Split parkingu", s novom prometnom regulacijom izgubili su još mjesta koja su prenamijenjena u autobusno stajalište i kolnički trak. Ako zbrojimo 17 ukinutih mjesta u ovoj ulici te njih još 25 na Katalinićevu prilazu, preko noći su nestala ukupno 42 parkirališna mjesta.

Splićani pojma nemaju o novoj regulaciji! Pogledajte nevjerojatnu reakciju vozačice sivog Mercedesa koja je nepropisno skrenula prema Pazaru i ušla u pogrešan smjer...

U međuvremenu, na bivšem parkiralištu "Dalmacijaturista", čije je upravljanja preuzeo "Split parking", turistički vlakić zauzeo je četiri parkirališna mjesta. Sugrađane je posebno razljutilo što je vlasnik vlakića čunjevima čuvao svoja mjesta tijekom cijelog dana, što, naravno, nije dopušteno.

- S obzirom na opravdanu reakciju građana koji žive u okruženju Bijankinijeve ulice, gradska uprava uputila je “Split parkingu” dopis s preporukom da se ugovorni pretplatnički odnos između njih i koncesionara turističkog vlakića riješi na za to primjerenom parkiralištu, dislociranom od centra grada - odgovorili su iz Banovine i, čini se, riješili taj problem.

No, nije samo vlakić izazivao ljutnju stanovnika Bačvica. Naime, prije mjesec dana Grad je donio zaključak kojim je dodijelio 17 parkirališnih mjesta Drugoj policijskoj postaji koja je do nove prometne regulacije u Bijankinijevoj ulici imala rezervirana parkirna mjesta za svoja vozila. Međutim, prema dojavama sugrađana, na tim su mjestima viđali osobne automobile policajaca, što u ovakvoj situaciji smatraju neprimjerenim.

Odlukom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, gotovo polovica izvanuličnog parkirališta nasuprot Gradske knjižnice "Marka Marulića" rezervirana je za njihova službena vozila. No, iz policije su nam potvrdili sumnje građana - službenici tu mogu parkirati i osobna vozila.

- Grad Split nam je dodijelio na korištenje parkirna mjesta na prostoru parkirališta s južne strane "Koteksova" nebodera, prvenstveno za parkiranje službenih vozila, ali i osobnih vozila službenika koji rade u Drugoj policijskoj postaji, ako ima slobodnih parkirnih mjesta u tom trenutku - odgovorili su iz PU splitsko-dalmatinske te obrazložili da je s obzirom na "specifičnu lokaciju postaje i nemogućnost proširenja dvorišnog prostora za sva vozila" trebalo osigurati parkirna mjesta izvan kruga postaje. Činjenica je da Banovina u slučaju stanara to očito nije uzela u obzir, već su im se bez pitanja i pronalaska bilo kakve alternative oduzela još 42 mjesta.

Sigurnost prije svega

'Hrvatske ceste' su već prije navele kako se parking s desne strane u Bijankinijevoj uklanja zbog sigurnosti u prometu. Prilikom predstavljanja projekta nove regulacije rečeno je kako je neprihvatljivo parkirati vozila na državnoj cesti. Međutim, podsjećamo da je ista državna tvrtka izvela bočno ulično parkiralište na, također državnoj, Poljičkoj cesti.

 

Naslovnica Split