Dalmacija Split

povezivanje sa srednjom bosnom

Gradonačelnik Krstulović Opara primio načelnika Vareša

povezivanje sa srednjom bosnom

Uspostava snažne gospodarske suradnje splitskog gospodarskog bazena i srednje Bosne, te moguća realizacija projekata kroz EU programe prekogranične suradnje - bili su tema razgovora između  gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i načelnika Općine Vareš Zdravka Maroševića koji je danas posjetio splitsku Gradsku upravu.

„Vi ste došli kao naši prijatelji. Grad Split želi pomoći srednjoj Bosni i možete računati na našu podršku i pomoć, posebno u projektima prekogranične suradnje financiranih iz EU fondova. Dakako, potrebno je povezati tvrtke splitskog privrednog bazena sa tvrtkama iz srednje Bosne i Vareša. I mnogi gradonačelnici prije mene znali da budućnost kvalitetnog gospodarskog razvoja Splita i njegove okolice leži upravo u povezivanju sa prostorom do Kupreških vrata, ali i dalje. Nužno je uspostaviti prostor za cirkulaciju znanja, roba i usluga. Mi imamo uzajamne gospodarske i kulturne interese. Split je lokomotiva razvoja hrvatskoj juga čiji se gospodarski značaj osjeća i u susjednoj BiH.“, kazao je, među ostalim, prvi čovjek Grada Splita.

U prijateljskom razgovoru načelnik Marošević predstavio je aktualne projekte na području Vareša te su izrazio zahvalnost splitskom gradonačelniku na prijemu, prijateljstvu i potpori, uz naglasak da podrška iz Splita i Hrvatske mnogo znači.

Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi i o aktualnoj gospodarskoj situaciji u srednjoj Bosni gdje je izražena potreba za reindustrijalizacijom cijelog kraja, kao i za uvođenjem novih tehnologija. Sugovornici su zaključili kako će daljnje intenziviranje gospodarskih i kulturnih kontakata pozitivno utjecati na samo na razvoj odnosa Splita i Vareša kao centra srednje Bosne, nego i na razvoj bilateralnih odnosa  Hrvatske i BiH, dviju susjednih i prijateljskih država.

Uz gradonačelnika susretu su nazočili  pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Dragan Brtan, direktorica Razvojne agencije Split Antonija Eremut Erceg te direktor „Parkova i nasada“ Saša Franjkić. Primanju je nazočio i Boško Andrić zadužen za provedbu razvojnih projekata Općine Vareš.

Naslovnica Split