Dalmacija Split

čuvarica tradicije

Samo je jedna Novina: 'Slobodna' danas slavi 76. rođendan - znate li što je bilo na prvoj naslovnici štampanoj u mosorskoj pojati i zbog kojih se velikih 'faca' prodavalo i po 120 tisuća primjeraka?

 čuvarica tradicije

Već na prvoj naslovnici Slobodne Dalmacije od 17. lipnja 1943., tiskanoj u mosorskoj pojati, došao je do izražaja duh koji će Novinu ispunjati punih 76 godina.

Ilustratorica Cvijeta Job, tada 20-godišnjakinja, kći slikara Ignjata Joba, koja se puno godina kasnije proslavila ilustracijama bajki Ivane Brlić-Mažuranić, nacrtala je karikaturu Mussolinija koji nastoji ugasiti vatru (otpora) koja je zahvatila dalmatinske gradove, no oganj je sve žešći!

Na rezervoaru iz kojega gasi antifašistički požar piše "ulje", moguće baš ono ricinusovo ulje kojim su talijanski fašisti šopali okupirane Dalmatince izazivajući im strašne želučane tegobe.

Talijanima su tih dana kucali posljednji trenuci na dalmatinskoj obali, niti tri mjeseca kasnije fašistička će Italija kapitulirati, a s partizanima nakratko u Split dolazi i "Slobodna".

Kad su u zadnjem razdoblju Drugog svjetskog rata u grad nahrupili nacisti, Novina se ponovno seli za pokretom otpora, da bi se od 26. listopada 1944. trajno nastanila u Splitu.

Kako je počela budućnost u Slobodnoj Dalmaciji i kako smo postali najbrže rastući mainstream medij u Hrvatskoj: nikad nismo bili čitaniji, no nikad nismo bili ni u težoj situaciji, a sada je pred nama novi veliki izazov

Hvala vam što ste uz nas već 76 godina! I nek' je zdravlja i sriće...

Devet izdanja

Proći će još desetak godina dosadnog novinarstva kad je, kao i sve ostale tiskovine, služila revolucionarnoj komunističkoj propagandi i objavljivala beskrajno duge govore rukovodilaca.

Put koji je od 1957. zacrtao legendarni glavni urednik Sibe Kvesić, razvijajući dopisničku mrežu iz svih malih i velikih dalmatinskih mista, kojima je na taj način dao dotad neviđenu pažnju, urodio je nevjerojatnim rezultatom: od lokalnih novinica koje su se prodavale u nekoliko tisuća primjeraka, doveo je "Slobodnu" do lista s peteroznamenkastim nakladama kojem nitko u Dalmaciji nije mogao "ni primirisati", ni po utjecaju, ni po ugledu, ni po privrženosti čitatelja.

Kao najistinitija istina zvučala je tvrdnja: "Izašlo je u Novini!", a kao najteža prijetnja: "Dat ću te u Novinu!"

Uz ozbiljnu politiku i kolumne, tajna "Slobodnina" šarma i obljubljenosti bila je u reportažama vrhunskih majstora pera, vijestima iz najmanjih mjesta, sjajnim fotografijama, suvremenom grafičkom oblikovanju te zalaganju za pravo "maloga čovjeka".

"Novina" je postala uobičajeni naziv za "Slobodnu Dalmaciju" jer se ni jedne druge novine nisu mogle izboriti za takav status na njezinu području, koje se osamdesetih godina pod urednikovanjem Joška Kulušića i njegovih pobočnika Joška Frančeskija i Vojka Mirkovića, te cijele plejade sjajnih urednika i novinara te vanjskih suradnika, proširilo preko cijele jugoslavenske države: redovito je na ispitivanjima tržišta prema utjecaju i ugledu zauzimala prvo mjesto i po tome je postala jedinstvena pojava među regionalnim dnevnicima, prava rijetkost i u svjetskoj žurnalistici.

Tiskalo se devet izdanja: večernje, zagrebačko, dalmatinsko, bosanskohercegovačko, dubrovačko, zadarsko, šibensko, splitsko, te europsko, otisnuto u Frankfurtu istog dana.

Popularnosti "Slobodne" pridonijelo je i mnoštvo posebnih priloga i izdanja, pri čemu valja istaknuti najstariji hrvatski politički tjednik Nedjeljnu Dalmaciju, koju je 1971. pokrenuo glavni urednik Hrvoje Baričić.

U zlatnim vremenima dosezala je nakladu od više od 90 tisuća primjeraka, a brojevi uoči prvih demokratskih izbora u kojima su objavljivani ekskluzivni intervjui sa Savkom Dapčević Kučar, Vicom Vukovom i Franjom Tuđmanom premašili su 120 tisuća.

U "Nedjeljnoj" je 1983. rođen Feral, zbog čije je šale s "Partizankom" 1988. godine splitski tjednik bio posljednji list zabranjen u komunističkoj Jugoslaviji.

Čuvanje tradicije

Privlačila je "Slobodna" čitatelje brojnim dodatnim sadržajima, tiskao se humoristički prilog Pomet, tjednik Jadranski sport, strip-revija Cak, sportski list Pressing, kulturni podlistak Forum, prvi dalmatinski tabloid Stil, dječji časopis Oblutak, Mali oglasnik, lovački mjesečnik Dobra kob, a potom i časopisi Maslina, Otvoreno more, Hajdukova revija, Naprid bili, te prilozi za nježniji spol, modu, auto-moto, zdravlje, enigmatiku, stripoljupce, čuveni TV prilog koji se prvi u državi pomaknuo s uobičajenog petka na četvrtak...

S vremenom, prilozi su se dodavali i ukidali, ali ta je dobra tradicija očuvana sve do danas, kad se svakog dana mogu pronaći specijalizirani "aditivi" za zainteresirano čitateljstvo.

"Slobodna" danas ima najmoćniju tiskaru u Dalmaciji, izdaje Dubrovački vjesnik, jedan od najstarijih hrvatskih lokalnih listova, Šibenski list, Otvoreno more, Max Fishing, Maslinu, povremena izdanja koja se bave najboljim u Hrvatskoj, tvrtkama, institucijama, projektima.

Organiziraju se brojne konferencije koje se bave žarećim problemima poput vodoopskrbe, sigurnosti na moru, demografije, borbenim sustavima budućnosti...

A kad smo kod budućnosti, "Slobodnin" produžetak u futur bio je internetski portal pokrenut 1999. godine.

Naslovnica Split