Dalmacija Split

polemika

Braniteljske udruge: Tko i u čije ime uskraćuje hrvatskom Splitu da uživa u reprezentaciji?; Petric: Ne oglašavate se kada maltretiraju sinove vaših suboraca

polemika

Tenzije oko igranja hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu ne smiruju se. Najprije su se danas oglasili Koordinacija udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge Domovinskog rata grada Splita i SD županije koje su poslale priopćenje na adreus GV-a, gradonačelnika i Hajduka i naglasile da žele gledati reprezentaciju u Splitu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u igri hrvatske nogometne reprezentacije? Sve hrvatske reprezentacije su snažno bilo hrvatskog naroda. Nikakve nesuglasice ne smiju biti razlog onemogućavanja organizacije nacionalnih utakmica na gradskim stadionima, pa tako ni na Gradskom stadionu Poljud. Moderna Republika Hrvatska stvorena je velikim i neupitnim zajednistvom, krvlju i žrtvom hrvatskih ratnika, uz snažnu potporu hrvatskog naroda. Zahtijevamo i ne prihvaćamo nikakve razloge da se ova, kao ni sljedeće utakmice nacionalnih vrsta ne igraju u Splitu - poručili su iu udruga.

Odgovor je stigao vrlo brzo i to od Kristijana Petrica, Hajdukovog časnika za vezu s navijačima, koji je, usput budi rečeno i sam branitelj.

- Split je oduvijek bio i bit će hrvatski grad, a Hajduk najveći simbol Dalmacije i Hrvatske. Petnaest godina imamo pljačku unutar hrvatskog nogometa, 'pošteno suđenje', nepravomoćne i pravomoćne presude, a osuđenici dijele medalje pionirima. Mi smo omogućili toj djeci da se bore na sportskim borilištima. Zar ste zaboravili slučajeve Širić i Djedović, jeste li zaboravili suđenja Mamiću, Vrbanoviću i kompaniji? Gaze preko navijača koji već 10 godina upozoravaju na devijacije u hrvatskom nogometu, a nitko od vas im nije dao podršku. Tim momcima od 21, 22 godine, koji su djeca naših kolega branitelja. Nemojte zaboraviti da smo mi u tim godinama uzeli puške u ruke i tjerali devijacije iz jedine nam Hrvatske, napisao je Petric.

- Svi mi volimo reprezentaciju Hrvatske i igrače, ali ovakvu repku s devijantnim i nemoralnim tipovima apsolutno ne. Hrvatska u srcu, Hajduk živi vječno, dovršio je svoje izlaganje Petric.

Nedugo nakon što je napisao status na Facebooku, nazvali smo Petrica da nam dodatno pojasni svoje riječi.

- Ja poštujem svačije mišljenje, pogotovo braniteljske populacije. Ali pogađa me da u tri godine koje sam proveo u hrvatskom nogometu i na terenima HNL-a gdje sam doživljavao svakave neugodnosti, nitko od njih nije dao podršku, nego su šutjeli. A njihov sam kolega, bivši specijalac i hrvatski ratni vojni invalid, rekao nam je Petric.

Naslovnica Split