Dalmacija Split

ročište na trgovačkom sudu

Grad Split pobijedio u velikom sporu oko Spaladium Arene: 'Ovo je početak kraja zavjere međunarodnih financijskih institucija i domaćih geliptera izdajnika!'

ročište na trgovačkom sudu

Sutkinja splitskog Trgovačkog suda Rajana Buljan u petak je održala pripremno ročište u slučaju tužbe kojom Dejan Kružić, profesor Ekonomskog fakulteta i bivši ovlašteni pregovarač Grada Splita u postupku sklapanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu u izgradnji "Spaladium Arene" i (neizgrađenih) pratećih objekata, traži poništenje dvaju aneksa, zaključenih u ožujku 2008. i 2009.

Ti su dodaci u javnosti poznatiji kao "Kuretovi tajni aneksi" (bivši gradonačelnik Splita Ivan Kuret potpisao ih je s TPN-om bez znanja Gradskog vijeća). Kružić je u tužbi podnesenoj prije dvije godine naveo da je spor vrijedan 500 tisuća i jednu kunu, što je danas bilo jedno od pitanja koje su odvjetnici TPN-a i dviju stranih banaka – Unicredit Bank Austria AG i Erste Group Bank AG – potegnuli kao sporno.

Oni su zatražili da sutkinja odredi da je vrijednost spora 46 milijuna eura, koliko iznosi glavnica kredita koji su banke isplatile TPN-u radi realizacije ugovora o JPP-u. Naravno, što je veća vrijednost spora, veći su i troškovi i odvjetničke tarife, koje naposljetku plaća strana koja izgubi.

Banke su podnijele i zahtjev da ih se u ovom postupku prizna kao umješače, što je podržao odvjetnik TPN-a u stečaju, dok su se, naravno, tome usprotivili tužitelj Kružić sa svojim odvjetnikom Mladenom Oštrom i Kruno Peronja (imenjak bivšeg HDZ-ova župana), odvjetnik Grada Splita kao prvotuženika.

– Pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vodi se spor po tužbi Grada Splita radi poništaja pravorijeka stalnog arbitražnog sudišta pri HGK-u (kojom je odlučeno da se raskida ugovor o JPP-u te da troškovi veći od 53 milijuna eura idu na teret Grada Splita, umjesto banaka i građevinskih tvrtki, op.a.) pa Gradu ne bi bilo logično, s obzirom na to da u tom predmetu tuži banke, da se one sad u ovoj parnici miješaju na njegovoj strani. Smatramo da banke nisu bile stranke osnovnog ugovora o JPP-u, ni dodataka, pa ne vidimo pravni interes banaka po tom ugovoru – obrazložio je Peronja.

– Predlaganjem astronomskog iznosa vrijednosti predmeta spora, TPN u stečaju i strane banke pokazuju da im je primarni interes za sudjelovanje u ovom postupku isključivo ekonomski, a pravni interes je sekundarni. Predlažemo da se odbije zahtjev banaka zbog miješanja – poručio je Kružić preko odvjetnika Oštre.

– Pravorijek i zaključak arbitraže je javna isprava koja je na pravnoj snazi i kojom je meritorno odlučeno u povodu tužbenog zahtjeva banaka, umješača u ovom postupku, što znači da, prema navedenom dokazu, navedene banke, u čiju se korist odnose dijelovi ugovora o JPP-u te dodataka, imaju pravni položaj nužnih i jedinstvenih suparničara u ovoj pravnoj stvari – istaknuo je Vjekoslav Mladineo, odvjetnik TPN-a u stečaju.

Sutkinja, koja je vrlo autoritativno vodila ročište, nenametljivo svima dajući do znanja tko je zakon u sudnici, odlučila je da će o visini spora i o tome hoće li banke biti priznate kao umješači odlučiti Izvanraspravno vijeće suda. Sljedeća rasprava zakazana je za sredinu listopada.

Splitu priznato 215 milijuna kuna

Grad Split "izvojevao je pobjedu" u postupku na Trgovačkom sudu, tražeći priznanje tražbine drugog isplatnog reda prema tvrtci TPN u stečaju.

Sudac Ivo Bakalić presudio je nepravomoćno da je osnovana tražbina Grada od preko 215 milijuna kuna po osnovi preplaćene zakupnine po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu i izmakle dobiti po komunalnom doprinosu za neizgrađene objekte (garaža, poslovni toranj i komercijalni sadržaji).

Tražbina je prijavljena 2015., kad je nad TPN-om otvoren stečaj, no stečajni ju je upravitelj tada osporio.

Sudac je dosudio da TPN mora Gradu platiti više od 630 tisuća kuna sudskih troškova, a zajedno s IGH-om, koji se na pola postupka pojavio kao umješač u sporu, TPN mora Gradu solidarno isplatiti još 640 tisuća kuna sudskih troškova.

– Ovo je početak kraja zavjere međunarodnih financijskih institucija i domaćih geliptera izdajnika i ova presuda, iako nepravomoćna, vraća vjeru u domaće pravosuđe – kratko je na naš upit presudu prokomentirao Kružić.

 

Naslovnica Split