StoryEditorOCM
DalmacijaGAUDEAMUS IGITUR

Veliko slavlje na Splitskom sveučilištu: nagrađeni najbolji studenti, petoro zaslužnih profesora dobilo počasno zvanje emeritusa; Evo tko su laureati

11. lipnja 2019. - 18:08

Svoju 45. obljetnicu osnutka Sveučilište u Splitu svečano je obilježilo današnjom proslavom na Medicinskom fakultetu gdje je 31 student dobio Rektorove nagrade za izvrsnost, a uručene su i nagrade za iznimne sportske uspjehe, javna djelovanja, te počasno zvanje professor emeritus.

- Odlučili smo čitav tjedan posvetiti Sveučilištu tako da studentima i emeritusima posvetimo pažnju i zahvalimo se zaslužnima što imamo najbolje sveučilište u regiji. Samo kroz protekla dva desetljeća objavili smo 3300 radova koji su bili citirani oko 40 tisuća puta što pokazuje snagu našeg Sveučilišta. Dvadesetak kolega vezano je uz CERN, preko 500 institucija iz svijeta surađuje s nama, a mnogi još žele raditi s nama što je počast i obveza. Otvorili smo mogućnosti zaposlenja i investicija, neprestano rastemo, a sve s ciljem da svaki student koji završi studij u Splitu može biti ponosan što je dio ovog uspješnog Sveučilišta i da na koncu, i ostane ovdje živjeti, raditi i crpiti snagu iz ove zemlje - kazao je rektor prof. dr. Dragan Ljutić.

Najavio je i nove investicije usmjerene ka širenje Sveučilišta poput ustupanja zgrade Brodomerkura studentima Filozofskog fakulteta, selidbu Rektorata u prazne prostore Knjižnice, traženje prostora za Umjetničku akademiju, nadogradnju Kineziologije, kupnju zgrade od IGH, uvođenje novih studija...

- Svim tim dajemo mogućnost rastu i razvoju uz poruku 'ostani tu', kako pjeva i Mišo Kovač - dodao je rektor sretan što će ovog petka imati priliku uručiti i počasne doktorate prof.dr. Ivanu Đikiću, prof.dr. Igoru Rudanu, prof.dr. Esther Gitman, prof.dr. Ludwigu Steindorffu, dok će bivši ministar znanosti prof.dr. Dragan Primorac dobiti povelju Sveučilišta kao najveću nagradu u znak zahvalnosti za zasluge oko utemeljenja Kampusa.

Rektor Ljutić: Draganu Primorcu dodijelit ćemo najveće odlikovanje, on je najzaslužniji za izgradnju Kampusa i nemjerljiv je njegov doprinos razvoju Sveučilišta u Splitu

Povratak velikog znanstvenika: otišao je prije dvije godine ogorčen na situaciju u Hrvatskoj, a sada se vraća kao laureat; U Splitu će dobiti počasni doktorat!

Na svečanosti na Medicinskom fakultetu u počasno zvanje professor emeritus promovirani su prof. dr. Petar Filipić s Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Milan Ivanišević s Medicinskog fakulteta, prof. dr. Maja Pavela-Vrančić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Danica Škara s Filozofskog, te prof. dr. Luka Tomašević s Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji je zahvalio u ime ostalih profesora i poslao jasnu poruku studentima kako je 'znanje moć, odgovornost, dar Božji i trag u povijesti'.

Dobitnicima Rektorove nagrade stižu kune na račune: evo tko su najbolji studenti u Splitu

Zbog stečenog znanja i visokog prosjeka od 4,94 student Ante Lojić Kapetanović s FESB-a primio je Rektorovu nagradu za izvrsnost.

- Upravo sam se vratio iz Danske s Erasmusa i radim na diplomskom radu iz područja elektrotehnike. Za sada planiram ostati u Hrvatskoj, a već imam neke ponude - kazuje nam svoje planove Ante.

U ime nagrađenih studenata zahvalio se Alen Juginović, osnivač udruge Neuroznanost - NeuroSplit, koji je lani završio Medicinski fakultet.

- Na Medicinskom fakultetu vidi se velika razina kvalitete i atraktivnosti jer nam dolaze studenti iz cijelog svijeta, ali i nobelovci. Studenti koji ovdje studiraju i koji su aktivni u brojnim lokalnim projektima globalnog značaja pokazuju da ovdje imamo zašto ostati - zaključio je Juginović.

Posebna Rektorova nagrada koja se dodjeljuje za izniman uspjeh u javnom nastupu, djelovanju, sudjelovanju i uspjehu na državnim i međunarodnim natjecanjima dodijeljena je Luki Ursiću, studentu Filozofskog fakulteta, Aerotehničkoj udruzi Split s FESB-a, organizacijskom timu studentskog kongresa "1. susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj", organizaciji NeuroSplit s Medicinskog fakulteta, Antei Biskupić, studentici Umjetničke akademije i Anti Šimunu Majstoroviću, studentu Pravnog fakulteta.

Nagradu zbog ostvarenog iznimnog uspjeha u javnom djelovanju i društveno korisnim aktivnostima na Sveučilištu u Splitu i široj društvenoj zajednici, dobio je Slaven Damjanović s FESB-a, voditelj projekta "AirQuality Split" kojim je izrađen sustav za praćenje kvalitete zraka u Splitu.

Nagradu za sportske uspjehe primili su AFC Universitas, nogometna momčad Sveučilišta u Splitu, te Ivor Šuljić kao najbolji strijelac. Sportašima s Kineziološkog fakulteta pripao je i pehar za najbolju sastavnicu na UNISPORT natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:12