Dalmacija Split

pismo gradonačelniku

Stanari Kopilice: U pozadini obnove Hercegovačke je nevjerojatna neodgovornost Splita i nepolaganje računa za razbacivanje gradskim novcima. Što će kome metro s dvije stanice?

pismo gradonačelniku

Predstavnici stanara Kopilice i Facebook grupa Kopilica LIVE reagirali su na skandalazonu činjenicu kako je uređenje Hercegovačke ulice građane Splita koštalo tri milijuna kuna (umjesto predviđenih 2, 25 milijuna), iako je preuređena trasa znatno manja nego što je trebala biti.

Dopis koji su tim povodom poslalali gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari podijelili su i medijima, ističuči kako je u pozadini nevjerojatna neodgovornost Grada Splita i nepolaganje računa za razbacivanje gradskim novcima.

- Gdje su utrošena sredstva? Tko je odgovaran? Radovi su trajali mnogo duže od najave i za to isto nitko nije odgovoran. Dio ceste koji je obnovljen sada izgleda lijepo, ali to jednostavno ne vrijedi toliko sredstava i ne iziskuje toliki vremenski period radova, a da ne spominjemo da je ta cesta trebala biti davno obnovljena. Nadalje, nogostup nije napravljen u potpunosti, a niti odvod oborinskih voda, niti je javnost upoznata sa projektom po kojemu je rađena rekonstrukcija, te smo ugroženi u slučaju jačih kiša jer je izgledno da ćemo opet poplaviti, o čemu smo Vam poslali mail, potkrijepljen činjenicama i slikama i valjda Vam je jasno da ćemo tražiti i Vašu odgovornost, ne samo političku već i financijsku, u slučaju da poplavimo- stoji, među ostalim, u njihovom pismu. 

Pišu nadalje kako su o projektu Privremenog autobusnog kolodvora već dovoljno rekli, te se pitaju tko će biti odgovoran ako Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uvaži njigove žalbe koje, pa Grad "ne dobije građevinsku dozvolu za nezakoniti projekt". 

- Što se tiče tzv. metroa, pitamo se koliko putnika treba prevoziti da bi se isplatio jer nam je stvarno nejasno da postoji linija samo sa dvije stanice, te ispada da se svi u Splitu baš žele voziti iz Kopilice do Gradske luke i obrnuto. Zajednički problem im je i katastrofalan okoliš u Kopilici na koji smo upozoravali i upozaravamo već dugi niz godina, koji je sad ušminkan pred otvaranje, i to vrlo loše, a koji stvara vrlo loš prvi dojam o Splitu. Mi smo se navikli, a budući da volimo ovaj grad zaista ne želimo da se predstavlja u ovom svjetlu- pišu stanari Kopilice. 

Ističu kako nisu protiv razvoja Splita, te da u potpunosti podržavamo moderan autobusni kolodvor u Kopilici za kojeg je preduvjet Hercegovačka ulica sa po dva vozna traka u svakom smjeru, kao što uostalom piše u GUP-u.

- Podržavamo i metro od Trogira ili Zračne luke do Splita, ali sa mnoštvom stanica, koji bi bio pun pogodak i veliki korak naprijed za naš grad, ali smo protiv loših, nestručnih i nezakonitih rješenja kojima se razbacuje gradski novac bez ikakve odgovornosti- zaključuju stanari Kopilice i pozivaju gradonačelnika da ih primi i da pokušaju pronaći zajednički jezik oko njihovog statusa i boljitka Grada Splita.

Naslovnica Split