Dalmacija Split

Samo nam on fali...

Oštra reakcija s Medicinskog fakulteta: Ne vjerujte porukama antivakcinacijskog gurua! Odbijanje cijepljenja nas vraća u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti

Samo nam on fali...

Kao krovna ustanova u području biomedicinskih istraživanja i obrazovanja u gradu Splitu izražavamo zabrinutost u svezi s dosadašnjim izjavama i porukama g. Andrewa Wakefielda koje će vjerojatno biti izgovorene i na najavljenom skupu u Splitu.

Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao "potpuna laž“. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici.

Stoji to u priopćenju splitskog Medicinskog fakulteta, upućenim kao reakcija na najavu "Mirnog okupljanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom", koje će se uskoro održati i to taman uslijed panike koja se širi gradom uslijed novih slučajeva ospica na području Splita.

Liječnici zgroženi najavom antivakcinacijskog skupa u Splitu i dolaskom kontroverznog bivšeg liječnika, pozivaju građane na bojkot: Necijepljenjem ugrožavate zdravlje svoje djece i živote teško bolesnih mališana

Nova tri slučaja ospica na splitskom području?! Članovi obitelji zaraženog Solinjanina imaju povišenu temperaturu i nalaze se u kućnoj izolaciji

Ne pamtimo da je Medicinski fakultet ikada reagirao na način kao što je to sada napravo, što dovoljno govori o opasnim porukama koje bi se mogle čuti  na tom skupu.

- Istovremeno želimo izjaviti kako je cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica koje su ikada razvijene. Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, nadomak smo iskorjenjivanju dječje paralize, a pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto. Pri tome naglašavamo da ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje g. Wakefield- ističe se u priopćenju.

Nadalje napominju kako niti jedan napredak civilizacije, od otkrića vatre, struje ili atomske energije nije bio isključivo pozitivan, pa tako nažalost ni cijepljenje nije bez rizika. Sudjelovanje u prometu donosi rizik od kojega godišnje zasigurno stradava više ljudi nego od nuspojava cijepljenja, pa ipak ne organiziramo prosvjede protiv prometa.

I jedno i drugo su civilizacijski dosezi, koji nas čine onime što danas jesmo, a bez kojih bi sadašnjost zasigurno bila znatno lošija. Odbacivanje cijepljenja vraća nas u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica.

Stoga apeliramo na građane grada Splita, okolice i cijele Hrvatske da i dalje podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama.

Naslovnica Split