Dalmacija Split

volim piti, volim piti...

Pokušavamo li brendirati Split kao grad alkoholičara?! Grad pogodila nova 'pošast', na svakom kantunu je ovakva butiga, a ture 'lokačine' su hit među turistima

volim piti, volim piti...

Kao gljive poslije kiše, u Splitu niču dućani s alkoholom i cigaretama. Na svakom kantunu jedan, kako bi bili sigurni da alkoholnih pića ne ponestane ni u kom trenutku, pogotovo na samom početku turističke sezone. Odlučili smo napraviti đir po gradu i vidjeti kakva je situacija.

Krećemo od ure kraj Prime i odmah nam se osmjehnula sreća. Velika trafika nasuprot banke u kojoj alkohola ima u izobilju, od "unučića" pa do litarskih boca, što vam god srce poželi.

Samo nekoliko metra niže, u Sinjskoj na mjestu bivše cvjećarne "Mia", već godinama se nalazi trgovina, a stakleni izlog prepun vinskih boca odmah upada u oči.

Iz nje izlaze Raquel i Daniela, turistkinje iz portugalskoga grada Guarda s bocom vina.

– Uzele smo malu bocu da imamo večeras dok se spremamo za izlazak, ništa posebno. Što se tiče cijena, mislim da je alkohol malo jeftiniji nego kod nas, ali nisu to neke velike razlike, govore nam 28-godišnjakinje.

Nastavljamo naš obilazak kroz Bosansku ulicu, a dolaskom na Pjacu uočavamo istu reklamu. Na kantunu ispod Morpurga, nalazi se dućan, isti kao onaj nasuprot banke kraj Prime, samo manje kvadrature. Cijene su za svaki džep, ali nekakav prosjek hrvatskog piva od pola litre u limenci je oko 16 kuna, dok je cijena istog piva u većim trgovinama manje od deset kuna. Pa tko voli, nek' izvoli. U kriznim situacijama, kada ništa ne radi, mnogi su za alkohol spremni dati i više nego inače.

Stižemo i na Rivu, a u moru kafića i restorana, smjestile su se dvije iste trafike u razmaku od samo pedesetak metara, a kako doznajemo posla imaju i preko glave te najčešće alkohol kupuju stranci.

– Kada uspoređujemo cijene u Finskoj i Hrvatskoj, razlika je neznatna. U Splitu se prolazi malo jeftinije, ali ništa posebno. Primjerice pola litre piva kod nas je oko 35 kuna, a ovdje je između 25 i 30 kuna, govore nam 25-godišnji Finci Roope i Tuuli.

Isti uzorak s trgovinama je i u Marmontovoj, gdje se također nalazi još jedna oaza alkoholnih pića, što nam samo daje naslutiti kako alkohol postaje neizostavni dio naše turističke ponude.

Stranci koji vole partijanje i lude provode izgleda da su postali naši najčešći gosti, a svi se trude uzeti svoj dio kolača i okrenuti "brzu lovu". Zadnjih par godina na sceni su se pojavili i organizirani zajednički obilasci većeg broj kafića, popularno zvani pub crawl.

Pod sloganom "Najbolja noć koje se nikad nećete sjećati" organiziraju se ture po gradu, koje obuhvaćaju obilazak najmanje triju kafića. U cijenu oko 200 kuna uključeno je konzumiranje alkohola u prvom kafiću u trajanju oko sat i pol vremena i pizza, piće dobrodošlice u drugom te upad u noćni klub.

Ako kartu kupite online, dobit ćete i majicu s natpisom "Najbolja noć koje se nikad nećete sjećati". Neki su otišli i malo dalje, pa osiguravaju i doručak jutro nakon, kako bi što prije došli sebi od lude noći tulumarenja.

U samo dvadesetak minuta, brzinskom šetnjom kroz grad izbrojili smo desetak trgovina pićem, a kada se tu još pribroje različite trafike i "Tisak" dobijemo popriličnu brojku. Tako slobodno možemo reći kako su bankomati i trafike alkoholnih pića "preplavile" uži centar Splita.

Naslovnica Split