Dalmacija Split

'moj zlatni split'

Započelo prikupljanje dokumentacije i stvaranje baze podataka za umirovljeničku karticu: evo što sve morate imati kako biste dobili gradske kune; Iz Banovine otkrili kada će krenuti isplate

'moj zlatni split'

U 34 gradska kotara i mjesna odbora na području Grada Splita započelo je prikupljanje dokumentacije i stvaranje baze podataka za umirovljeničku karticu u sklopu projekta "Moj zlatni Split“.

Riječ je o novom projektu gradske uprave kojem je cilj pravednija podjela potpora umirovljenicima za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i namjensko trošenje u trgovačkom lancu, uz mogućnost korištenja pogodnosti za kulturne, sportske i društvene sadržaje.

Dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš u društvu Magde Vrvilo, pročelnice za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju provela je dio jutra u prostorijama kotara Bol. Apeliraju na bolji odaziv jer je proteklih dana malo ljudi podnijelo zahtjeve, vjerojatno zbog kiše.

- Ovo je prvi put da Grad Split na ovakav način formira bazu umirovljenika koji će sukladno socijalnom statusu ostvarivati pravo na potporu u projektu "Moj zlatni Split“ čiji je cilj omogućiti građanima dostojanstvene zlatne godine. Isplata potpora trebala bi započeti u srpnju. Stoga pozivamo sve umirovljenike u dobi od 60 godina i više, koji imaju primanja do 2000 kuna da podnesu zahtjeve u svojim kotarevima do 21. lipnja. Kartica će im služiti kao platno sredstvo u trgovinama i samoposlužnim centrima Tommyja koji su partneri Gradu na projektu, te će koristiti i kao identifikacijsko sredstvo u kulturnim i sportskim institucijama gdje će korisnici moći ostvariti popust na sudjelovanjima u različitim programima. Cilj je ujedno poboljšati i potaknuti društveni život građana starije životne dobi Grada Splita - poručila je Hrgović Tomaš.

 

Pročelnica Vrvilo navela je uvjete za karticu: prebivalište u trajanju od 3 godine prije podnošenja zahtjeva, nepostpjanja druge nekretnine odnosno kuće ili stana, apartmana i poslovnog prostora, uz navršenih 60 godina i više.

- Po 300 kuna dobit će umirovljenici s ukupnim prihodima do 900 kuna, 250 kuna oni s prihodima od 900,01 kuna do 1200 kuna, umirovljenici s prihodima od 1200,01 kuna do 1500 kuna dobit će 200 kuna, a oni s ukupnim prihodima od 1500,01 kuna do 2000 kuna iznos od 100 kuna. Kroz lipanj ćemo definirati pogodnosti pa će javnost detaljnije znati gdje sve vrijedi kartica. U budućnosti ćemo širiti kategorije umirovljenika i socijalno ugroženih građana - dodaje Vrvilo.

Iz kotareva i mjesnih odbora poručuju umirovljenicima da se jave do 21. lipnja ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 10 sati, a srijedom od 16 do 18 sati. Tamo će dobiti četiri obrasca i to dva obrasca vezana uz zaštitu osobnih podataka (uputu o pravima ispitanika i privolu za obradu osobnih podataka), zatim zahtjev za ostvarivanjem prava na potporu i izjavu kojom jamči da u vlasništvu ili suvlasništvu nema stan ili kuću koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor. Umirovljenici trebaju sa sobom ponijeti kopiju osobne iskaznice i dokaz o visini posljednje mirovine.

Svi umirovljenici kojima Grad Split već isplaćuje naknadu također moraju donijeti zahtjev za novu potporu zbog promjena koje će stupiti na snagu.

Svi obrasci su objavljeni i na web stranici grada www.split.hr pa ih umirovljenici mogu preuzeti i popuniti kod kuće. Kako je u zahtjevu za ostvarivanje prava na potporu jedno od pitanja i broj članova domaćinstva bit će potrebno navesti i njihove OIB-e.

Oni koji pak iz nekih razloga ne stignu podnijeti zahtjeve do 21. lipnja, moći će to napraviti u nakon tog datuma u Gradskoj upravi, Obala kneza Branimira 17.

Naslovnica Split