Dalmacija Split

bezobrazluk na carskom trgu

Splićani bijesni što ih konobari 'Luxora' tjeraju s Peristila, zakupci tvrde da za 'siću' koju plaćaju imaju pravo i na dio skalina, no Opara oštro poručuje: Doć' ću ja i rastjerati sve koji ih tjeraju!

bezobrazluk na carskom trgu

Nakon što je "Slobodna" razotkrila i prva objavila kako Grad Split za nešto više od 300 eura mjesečno daje u zakup skale na Peristilu i kako se na tim istim skalama ne može sjediti ukoliko ne konzumirate piće iz "Luxora", Splićani se iz dana u dan javljaju revoltirani takvom praksom.

Pojedinci su posljednjih dana, vidi se po društvenim mrežama, počeli objavljivati kako je završio njihov pokušaj besplatnog guštanja na Peristilu. Neki od njih ljubazno su od strane konobara zamoljeni da se maknu, drugi, pak, navode da su "počašćeni" biranim riječima.

Premda ugostitelji iz tvrtke "Carski trg", zakupca kavane "Lvxor", navode kako oni imaju uredan ugovor za zakup jednog dijela skala, te da se sugrađani i turisti koji ne konzumiraju piće mogu premjestiti na drugi dio Peristila koji nije pod koncesijom, podršku za spomenuto ponašanje nemaju, izgleda, kod splitskog gradonačelnika.

Andro Krstulović Opara je odgovarajući na novinarsko pitanje o tomu smiju li Splićani sjediti na carskom trgu, bio rezolutan:

- Onaj građanin kojega potjera bilo tko s Peristila, neka mi se javi, doć' ću ja i rastjerati sve koje ih tjeraju!

Budući da se neugodne situacije, poput ovih na Peristilu, događaju, između ostalog, i zato što još uvijek nije donesena nova Odluka o komunalnom redu, gradonačelnik se osvrnuo i na taj problem. Odluka se, prema njegovim riječima, trebala uskladiti s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji je donesen krajem prošlog ljeta.

- Mi komunalnu odluku imamo, trudimo se svih ovih tjedana i mjeseci da se ona poštuje onakva kakva je. Ovu pripremamo, vjerujem da ćemo je raspravljati upravo u razdoblju kada je to i potrebno, kada su ljudi svjesni koliko je to bitno i da će njezina primjena krenuti početkom sljedeće godine - najavio je Opara.
 

Naslovnica Split