Dalmacija Split

zatvorena za javnost

Krov palače na Peristilu u jezivom je stanju i predstavlja veliku opasnost za prolaznike

zatvorena za javnost

Palača Skočibušić ambiciozno je najavljivana pred 15 godina da će postati muzej sakralne umjetnosti, ali danas je većim dijelom zatvorena za javnost. Dapače, brojni prolaznici bi trebali pripaziti kad prolaze tim dijelom Peristila da njima ne bi zasvirala sakralna muzika na pogrebu pogodi li ih u glavu koji otpali crijep sa krovišta palače koje je u jezivu stanju kako pokazuju fotografije.

Dok su gradovi poput Dubrovnika ulagali u obnovu krovova u jezgri od novca skupljenog od spomeničke rente, ovdje se lickalo fasade, nekima. Pa se dijelom od tog novca i Peristil obnovilo. Na kraju se na obnovu fasade Palače Skočibušić potrošilo velike novce, a krov joj djeluje kao da je u pitanju stara odavno napuštena kuća.

Da stvar bude gora, vlasnik drugog kata i potkrovlja je Grad Split, koji iz nekog razloga drži te prostore zatvorenim i ne pada mu na pamet da obnovi krovište. Čak niti zbog sigurnosti građana i turista koji se jedva mimoilaze u gužvama ne Peristilu.

Obzirom da vlasnik kulturnog dobra ima zakonsku obavezu da o njemu brine, suvišno je uopće spominjati da na spomeniku kulture ne bi smjela rasti trava između kupa i da one ne smiju izgledati kao da će sa jačim vjetrom sletjeti na carski trg.

Naslovnica Split