StoryEditorOCM
DalmacijaDRAMA U SPLITU

Pukla glavna vodovodna cijev u Varošu, ogromna količina vode slila se prema centru: brojna kućanstva bez pitke vode, ViK provodi sanaciju; Kolnik Matoševe bez vidljivih tragova poplave

Piše I. Marković, M. Budimir, A. Franić
24. svibnja 2019. - 16:03
napukla_cijev22-240519

NOVO: Matoševa ulica, na potezu od OŠ Marjan do Parka Emanuela Vidovića, suha je i bez vidljivih tragova poplave, javljaju nam čitatelji.  Na terenu je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je poručio građanima da se radi sve da se u što kraćem roku kvar popravi.

Ranije - Iz tvrtke Vodovod i kanalizacija objavili su na službenoj Facebook stranici da su počeli  otkopavanje cijevi i sanacija kvara. Zatvoren je glavni vod, ostali priključni vodovi se zatvaraju. O svim daljnjim koracima kontinuirano ćemo izvještavati javnost.

Prema najnovojim informacijama iz Vodovoda i kanalizacije, radi se o kvaru na cjevovodu većeg profila koji iz Ravnih Njiva napaja vodospremu Marjan i opskrbljuje širi dio područja Splita ispod Marjana.

- Dio ventila je već zatvoren i moram reći da se radi o prepolovljenom istjecanju vode s obzirom na sam početak. Cisterna s pitkom vodom koju mogu koristiti građani postavljena je odmah ispod OŠ 'Marjan'. Za sada imamo pozive iz mnogih dijelova grada da stanovnici nemaju vode ili da im je tlak u cijevima puno slabiji - rekao je direktor Perić.

Da u pitanju nije lak posao najbolje govori podatak da su djelatnici VIK-a ventile morali zatvarati u šahtama u kojima je bila velika količina vode, pa se prije samog zatvaranja ventila iz svakog šahta morala 'išekati' voda da bi radnici uopće mogli ući.

Vatrogasci čuvaju školu u Varošu od poplave: roditelji u strahu, učenicima je sve to baza i s prozora viču 'upomoć!'

Ranije objavljeno: 'Eksplozija asfalta' nešto prije 9 sati, iznad škole Marjan u Varošu, uznemirila je stanovnike okolnih ulica. Kako doznajemo, pukla je magistralna vodovodna cijev pa se stvorio 'biblijski potop' koji se slijeva prema centru grada Matoševom ulicom pored bivše zgrade rodilišta i Starog placa.

 

Na teren je izašla policija, a voda je doprijela sve do Poljane Tina Ujevića i zgrade HNK u centru grada!

Prema prvim neslužbenim informacijama, pukla je magistralna cijev u Nazorovoj ulici. Upućene su interventne postrojbe Vodovoda i kanalizacije da uklone nastalu štetu, kao pripadnici DVD-a Split te JVP-a Grada Splita koji će dežurati na mjestu događaja ukoliko nekome od stanovnika Varoša voda prodre u stambene ili poslovne prostore (podrume), kako bi vatrogasnim pumpama 'išekali' vodu.

Prema dostupnim imformacijama, pola stanovnika Varoša ostalo je bez vode.

- U ovom trenutku ne možemo znati koliko je stanovnika ostalo bez pitke vode. Čak neke dojave o slabijem naponu u cijevima imamo i iz Tršćanske ulice u Spitu. To ćemo znati kada 'otkopamo' kvar i zatvorimo ventile. Prije 20-ak minuta dobili smo desetke poziva sugrađana da velika količina vode iz Nazorove ulčice otječe prema Matoševoj, odnosno Starom rodilištu. Odmah smo poslai naše ekipe na teren koje su već počele raditi na izoliranju kvara.

 

Čim dođemo do kvara zatvorit ćemo vodu i u prvom trenutku će i veći dio Splita biti bez vode. Stoga ćemo manipulacijom ventila alternativnim pravcima osigurati da što manje stanovnika bude bez vode tijekom sanacije kvara. Oni koji budu bez vode to će stanje morati trpjeti zasigurno nekoliko sati dok se kvar ne otkloni. To će zasigurno biti područje od Starog rodilišta prema marjanskom tunelu i Vidilici - rekao nam je Ivica Perić, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije.

Znaimalo nas je uslijed čega je moglo doći do puknuća magistralne cijevi.

- Ovio su stvari koje se ne događaju tako često i do njih može doći do slijevanja tla, starosti cijevi ili prometa koji se odvija iznad cijevi. Cisterne s pitkom vodom već su poslane na teren i biti će raspoređene po okolnom području - zaključio je Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 12:56