Dalmacija Split

invazija s mora

Tisuće gostiju s kruzera okupirale centar grada, ali Splićani baš nisu oduševljeni inkasom; Od početka godine uplovilo ih je već 60, a do prosinca će pasti novi rekord!

invazija s mora

Turistička sezona se zahuktava, a očituje se to i na sve češćem uplovljavanju brodskih grdosija u splitsku gradsku luku. Danas su uplovila čak dva kruzera, oba pod panamskom zastavom i oba pod kapom agenta MSC Krstarenja. Njihova Musica i Simfonia dovele su u grad tisuće gostiju, doduše samo na jednodnevni izlet, jer su već večeras u 18 sati otplovili dalje.

Musica može primiti 2.550 putnika o kojima skrbi, a Simfonia još stotinjak više. Osim Lučke uprave Split koja je dobila svoj dio kolača zaradili su pritom nešto sitno i ugostitelji i prodavači sladoleda i suvenira, ali kako nam kukaju najviše su se kupovali magneti...

"Nisu to gosti koji puno troše, oni na brodu imaju sve, a u gradu samo gužvu rade", komentiraju Splićani.

Međutim, morat će se naviknuti i na te goste. S današnjim danom preživjeli smo tek 60. uplovljavanje kruzera u splitsku luku, a do kraja godine bit će ih po najava još 224. Naime, Lučka uprava barata najavom dolaska u Split čak 284 broda na kružnim putovanjima i to još nije konačan broj. Lani ih je bilo 260, a već za 2020. je najavljeno čak 305 dolazaka kruzera.

Naslovnica Split