Dalmacija Split

ispod crte

Pedijatar i gradski vijećnik SDP-a dr. Joško Markić upozorava: Split mora više sufinancirati privatne vrtiće zbog 280 mališana koji nisu 'upali' u gradske ustanove iako su cijepljeni i ispunjavaju sve uvjete

ispod crte

Jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na obrazovanje, a ono počinje predškolskim obrazovanjem. Ove godine, prema prvim rezutatima, 280 djece u Splitu će ostati bez svoje "tete" i malenih prijatelja jer za njih mjesta u gradskom vrtiću - nema. Iako ispunjavaju sve uvjete propisane zakonom, dakle oba su im roditelja zaposlena i imaju potrebna cjepiva, mjesta nema!

Stoji to među ostalim u reagiranju splitskog gradskog vijećnika SDP-a i dr. Joško Markića, nakon što je obznanjeno kako će puno mališana ostati bez mjesta u vrtićima jedne od četiriju gradskih predškolskih ustanova.

- Iz godine u godinu smo svjedoci velikog broja neupisane djece u gradske vrtiće. Dio njih će svoje pravo na predškolske obrazovanje ostvariti u privatnim ili vjerskim vrtićima, ali uz posljedično nejednake financijske uvjete. Naime, iznos kojim roditelji participiraju u privatnim vrtićima za jaslične ili 10-satne vrtićke skupine skupine je mjesečno za 600-tinjak, a ponegdje i do 1000 kuna kuna veći nego u gradskim Ustanovama. Djeca i roditelji ne smiju biti u financijski nepovoljnijem položaju zato što u gradskim vrtićima nema mjesta - tvrdi Markić.

Napominje kako višestranački Odbor Gradskog vijeća za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Splitu, čiji je član, radi na rješenju kako povećati sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića s ciljem da se smanji trošak roditeljima.

Uvjeren je da će se postići rješenje kojim će te razlike biti ublažene. Alternative tome nema i ne smije biti. Predškolski odgoj nije samo puko čuvanje djece dok roditelji rade. Ono ima važnu ulogu za cjelokupni daljnji razvoj, kaže Markić.

Naslovnica Split