Dalmacija Split

šetnica visokog rizika

Splićani, zašto riskirate tragediju?! Šetači na Firulama ignoriraju stravičnu prijetnju nad svojim glavama, odgovornima se, izgleda, ni dalje ne žuri riješiti problem koji 'smrdi' na katastrofu

 šetnica visokog rizika

Prije dva tjedna gromade teške nekoliko stotina kilograma srušile su se na popularnu šetnicu izmedu Zente i Firula, a danas smo na tom mjestu zatekli željeznu ogradu koja šetacima zapriječava put.

Ograda s upozorenjem od opasnosti od odrona postavljena je od strane Zente, ali to nije spriječilo šetače da je bez obzira na sve odmaknu i bez problema prođu dalje.

Od strane Firula pomaknuta je cijela jedna ograda kako bi se moglo komodno prolaziti, pa ovim putem još jednom upozoravamo građane kako takvim ponašanjem riskiraju pravu tragediju koja bi se mogla dogoditi u slučaju novog odrona.

Zar je važno tko je kriv kada se dogodi tragedija? Šetači na Firulama uporno ignoriraju znak zabrane prolaska, pod prijetećim stijenama voze djecu u kolicima, a institucijama se baš ne žuri sa sanacijom

Splićani, oprez! Svjedokinja stravičnog odrona na Firulama upozorava na 'nevidljive' opasnosti: Pogledajte ovaj zid kako je ispupčen. A tek ovaj kamen, stao je na pola puta...​

Kamene gromade pale na popularnu splitsku šetnicu: 'Čula se tutnjava kao da je potres, a onda je krenuo odron... Tu inače prolazi mali milijun ljudi!'

'Najlakše napi**it tablu': Splićane ništa ne može omesti u njihovom điru, unatoč zabrani šetaju omiljenom plažom, jedna je gospođa pred znakom čak 'udrila' selfie...

U međuvremenu, iz Banovine smo pokušali saznati zašto još uvijek nije saniran opasni pokos na kojeg se godinama upozorava.

- Konačno i cjelovito uređenje cijelog pokosa uvale Firule obaviti će se u skladu s projektnom dokumentacijom koju izrađuju stručne službe Grada Splita - ova rečenica je jedino što bi približno moglo zvučati kao odgovor na naše pitanje .

Međutim, jasno je vidljivo da priopćenje iz gradske uprave nije dalo odgovor na postavljeno pitanje, a konkretniji još uvijek nemamo.

Budući da je Stipe Čogelja, županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo kazao kako je Banovinu tri godine zaredom, više puta upozorio da Grad Split treba izraditi potrebnu dokumentaciju za sanaciju koju je Županija spremna financirati, još 11. travnja upitali smo Damira Ordulja, pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, zašto od strane službi nije pripremljena potrebna dokumentacija.

U međuvremenu smo dobili priopćenje iz Banovine u kojem stoji da su nakon izvršenih hitnih sanacijskih radova na uklanjanju problematičnog betonskog bloka i osiguranju postojeće terase u privatnom vlasništvu na vrhu padine u uvali Firule, uklonjene barijere od betonskih elemenata na dijelu šetnice uz more i znakovi zabrane prolaska za pješake te je ponovno omogućen prolaz.

Uz tu obavijest dodali su rečenicu na početku teksta da će se “cjelovito uređenje cijelog pokosa uvale Firule obaviti u skladu s projektnom dokumentacijom koju izrađuju stručne službe Grada”, ali ne i odgovor zašto tri godine nije pripremljena dokumentacija za sanaciju odrona.

Dok čekamo odgovor na to pitanje, u međuvremenu je šetnica zatvorena i tako “službeno” proglašena opasnom u vremenu kada bi trebala biti spremna za novu turističku sezonu. 

Naslovnica Split