Dalmacija Split

simbolična globa

'Čekam ženu da izađe iz banke': neodgovorni vozač koji je 20 minuta blokirao promet u centru Splita kažnjen - 'sićom'; Pročitajte za koje sve prekršaje treba platiti isti toliki iznos

simbolična globa

Zaustavljanje ili bolje rečeno parkiranje na 20 minuta u krajnjem desnom traku Ulice hrvatske mornarice u smjeru Poljuda, na jednoj od najfrekventnijih gradskih prometnica, kažnjava se s 300 kuna. Toliko je platio ili će tek platiti vozač BMW-a koji je prije nešto više od dva tjedna bilo glavna tema rasprave na portalu “Slobodne”.

Podsjetimo, junak naše priče je taman prije skretanja za Put Brodarice, upalio sva četiri žmigavca kako bi zadovoljio formalnost, zaustavio svoje vozilo i "čekao ženu da izađe iz banke”.

Kakav bezobrazluk: neodgovorni vozač 20 minuta blokirao promet na jednoj od najfrekventnijih splitskih ulica, a sve zbog komoda svoje supruge

Imamo i video: evo što nam je odgovorio bahati vozač luksuznog BMW-a, koji je 20 minuta blokirao promet, nakon što smo ga upitali zašto nije parkirao na parkiralištu

Umjesto da je parkirao iza ugla na sporednoj cesti ili pak, možda zvuči suludo, odvezao svoje vozilo na obližnje parkiralište pokraj škverskih baraka, naš sugrađanin se odlučio ne zamarati brigama koje more i druge vozače, već je iskoristio prometnicu kao da je njegova vlastita površina.

Kako smo već tada naglasili, cijeli video komunikacije s flegmatičnim vozačem proslijedili smo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i od njih dobili odgovor:

- Vezano uz dostavljenu snimku poduzeli smo mjere i radnje iz nadležnosti policije sukladno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, a u cilju sankcioniranja utvrđenog prekršaja nepropisnog zaustavljanja ili parkiranja vozila iz članka 78. Nadalje, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u članku 78. stavak 3. normirano je da će se vozač ili druga osoba za ovaj prekršaj kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna - potvrdili su nam iz policije.

Tako je 20-minutno ugrožavanje sigurnosti prometa zaustavljanjem u krajnjem desnom traku kažnjeno s 300 kuna. Čini se da bi se našim turistima čak više isplatilo ostaviti automobil na cesti, platiti kaznu, pauk službu i ležarinu od 50 kuna po danu, nego tjedan ili dva plaćati dnevne karte za izvanulična parkirališta.

Ovakav simboličan iznos motivirao nas je da malo “pročešljamo” Zakon o sigurnosti cestovnog prometa kako bi usporedili prekršaj nepropisnog zaustavljanja automobila i još pojedine za čije nepoštivanje morate izdvojiti jednak iznos.

Tako, u slučaju da nepropisnim kretanjem unatrag ugrožavate sigurnost sudionika u prometu propisana kazna je također 300 kuna.

Jednako toliko će se kazniti vozač koji pri skretanju nije uključio pokazivač smjera ili žmigavac, kao i kažnjavanje pravne ili fizičke osobe u slučaju da prilikom regulacije prometa ne nose odjeću jarko narančaste boje s reflektirajućim trakama bijele boje vidljivim s veće udaljenosti. Nepropisna zvučna ili svjetlosna signalizacija, odnosno “blendanje”, također se naplaćuje 300 kuna.

Možda najbahatiji prekršaj, a simbolično kažnjavan, je onaj kada se vozač iz srednjeg traka ubacuje ispred kolone automobila koji čekaju skretanje u krajnjem lijevom ili desnom traku.

Ako ih policija uhvati na djelu, plaćaju simboličnu cijenu od 300 kuna za takav prekršaj. Inače, jeste li znali da ćete toliko platiti u slučaju da ne ostavite dovoljno prostora vozilu s kojim se mimoilazite?

 

Naslovnica Split