Dalmacija Split

POTVRĐeno iz banovine

Roditeljima već stižu poruke: učenici moraju vratiti besplatne udžbenike!

POTVRĐeno iz banovine

Nakon što je resorna ministrica Blaženka Divjak, uoči uvođenja programa "Škole za život" u svim obrazovnim ustanovama, održala prvi susret s ravnateljima osnovnih i srednjih škola iz cijele Dalmacije, zatražila je od njih da, među ostalim, naprave analizu potrebe za udžbenicima.

Ministrica je naložila školskim čelnicima da organiziraju vraćanje starih udžbenika tijekom travnja i svibnja, te da izaberu nove nastavne naslove do 15. lipnja, pa su učenici pojedinih splitskih škola već dobili obavijest o aktualnim udžbenicima koje su proslijedili svojim roditeljima.

- Budući da ste na početku ove školske godine dobili nove besplatne udžbenike i bili upoznati s time da ćete ih morati vratiti na kraju nastave, molimo da utvrdite stanje postojećih udžbenika po predmetima i svojim potpisom to potvrdite. Također Vas molimo da popišete udžbenike koji se neće moći upotrijebiti tijekom iduće školske godine - navodi se u poruci poslanoj roditeljima od jedne splitske osmoljetke.

Podsjetimo, Grad je početkom rujna prošle godine subvencionirao udžbenike u ukupnom iznosu od 12 milijuna kuna za oko 14.000 osnovnoškolaca, a roditelji odnosno posvojitelji i skrbnici su na svoje račune dobili novac doznačen od škola, u iznosima koji su se razlikovali ovisno o razredu koji učenik pohađa, a morali su ga namjenski potrošiti za opremanje svojih školaraca.

Tako je dio naših sugrađana kupovao nove knjige, neki su ih nabavljali u antikvarijatima ili ih koristili od starijih generacija, pa su razliku novca potrošili na školski pribor.

Banovina je prošle školske godine sufinancirala kupnju udžbenika za učenike drugoga, trećega i četvrtog razreda osnovne škole, uz napomenu da ih neoštećene treba vratiti u obrazovnu instituciju koju dijete pohađa. No, to se u konačnici ipak nije dogodilo, jer iz škola u kasno proljeće 2018. nije stigla nikakva uputa što s knjigama.

Ove godine će se korištene knjige za sve razrede ipak morati donositi u osmoljetke, što nam je potvrdio i Mate Omazić, pročelnik gradske Službe za društvene djelatnosti.

- Po uputama resornog ministarstva i nakon sastanka aktiva ravnatelja, osnovne škole su dužne napraviti analizu stanja i potrebe za novim udžbenicima za nadolazeću školsku godinu, pa će se tako u školama prikupljati korišteni udžbenici i procjenjivati mogu li se oni i dalje koristiti. U svakom slučaju, Ministarstvo obrazovanja će osigurati besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima, dok će osnivači, konkretno Grad Split, financirati nabavku dopunskog materijala poput radnih bilježnica, likovnih i tehničkih mapa, u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna. No, o svim tim detaljima roditelji će biti na vrijeme upoznati - kazao nam je Omazić.

Prema najavama ministrice Divjak, uz besplatne udžbenike s kojima bi svi osnovci u rujnu trebali krenuti na nastavu, srednjoškolcima koji su u sustavu socijalne skrbi kao korisnici zajamčene minimalne naknade osigurat će se knjige i tableti za pristup digitalnim sadržajima od kuće.

Aktualne najave govore da će i u predmetnoj nastavi svaki učenik dobiti tablet na posudbu od škole, s tim da će ga moći koristiti i kod kuće, a svako odjeljenje nižih razreda dobit će po nekoliko tableta na korištenje.

 

Naslovnica Split