Dalmacija Split

tjedan svjesnosti

Svakom desetom prijeti rak usne šupljine! Splićani pohrlili na besplatni preventivni pregled, liječnici zapanjeni odazivom

tjedan svjesnosti

Možda je besplatni preventivni pregled usne šupljine bio spasonosan za živote 23 naših sugrađana, koji su bili među onih 220 koji su prije nekoliko dana u KBC-u obavili takav pregled.

Naime, program "otvorenih vrata" za građane bio je organiziran u povodu Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata.

– Kod 23 pacijenta, od njih 220, pronašli smo potencijalno maligne promjene i zbog toga su svi upućeni da se jave na Odjel maksilofacijalne kirurgije. Moram istaknuti da nas je sve iznenadio odaziv naših sugrađana i da smo jednostavno bili "zatrpani" pregledima. U spomenuta 23 slučaja pronašli smo prekanceroze, odnosno stanja koja imaju veći rizik za maligno oboljenje.

Iznenađeni smo tolikim odazivom ljudi, prvenstveno zato što se o ovome medicinskom području u Hrvatskoj vrlo malo govori i ljudi u pravilu i ne znaju kome se moraju obratiti kako bi obavili pregled – smatra doc. dr. Livia Cigić, specijalistica oralne medicine, koja je ujedno i pročelnica Katedre za oralnu medicinu i parodontologiju Medicinskog fakulteta.

Inače, na toj znanstveno-obrazovnoj ustanovi postoji sedam specijalista dentalne medicine i dvoje njih koji će uskoro krenuti na specijalizaciju, a mogli bi uskoro dobiti i svoju ambulantu u najvećoj dalmatinskoj bolnici gdje bi obavljali klinički dio svog posla, budući je KBC Split jedini u Hrvatskoj koji nema potpunu dentalnu skrb za svoje pacijente.

Istodobno, Medicinski fakultet na području sveučilišnoga Kampusa uređuje Polikliniku za dentalnu medicinu, u kojoj će biti šest ordinacija i u kojima će stomatolozi moći raditi. Ta će poliklinika najviše služiti za dentalnu skrb splitskih studenata, od kojih mnogi nemaju riješeno pitanje stomatologa.

Naslovnica Split