Dalmacija Split

in memoriam

Odlazak doajena meteorološke službe u Dalmaciji: Adio, šjor Srećko, pamtit ćemo vaše prognoze

in memoriam

Rijetki se rode i za života postanu legende, postanu sinonimi za posao kojim se bave, a upravo među tim rijetkima bio je i naš sugrađanin Srećko Piasevoli.

Otišao je okružen obitelji, u svojoj 90. godini života. U tih devet desetljeća šjor Srećko je svoje znanje o meteorologiji, o fizici i o pravu utkao toliko duboko u Pomorski meteorološki centar (PMC) Split da se ti tragovi baš nikada izbrisati neće.

- Doživljavali smo ga kao doajena meteorološke službe, velikog erudita, silno će nam nedostajati. Njegovi savjeti su bili neprocjenjivi - kazao nam je, ne skrivajući tugu, Jurica Miljak, sinoptičar Pomorskog meteorološkog centra, institucije koja već pune 72 godine djeluje u sustavu Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Šjor Srećko je prije svega bio učitelj, sjetit će ga se starije generacije Vrgorčana kojima je prenosio znanja u gradskoj osmoljetki, potom i profesor fizike i na kraju i diplomirani pravnik, kroz život ga je vodila silna znatiželja i želja za znanjem. Upravo stoga je bio prvi koji je dočekivao mlade kolege i bio im izvor znanja.

- Osobno mi je mentor bio Božo Modrić, ali Srećko je bio taj koji nas je prihvaćao i prilagođavao nas poslu, učio nas. Bio je baš otvoren prema mladima i bio im je velika pomoć - ističe Miljak.

Piasevolijevi kolege sjećaju se njegovih radnih dana s ponosom, a u PMC-u je radio od 1959. do umirovljenja, vele da je imao širok raspon zanimanja i interesa, raznih talenata, ali je uvijek ispred svega stavljao visoke moralne vrijednosti i vjersku čvrstoću. Srećko Piasevoli, čovjek koji je svojim javljanjima u medijima, posebice na Radio Splitu i u našem listu, popularizirao meteorologiju i svojim stilom približavao naoko "teške" prognoze težacima i ribarima, počivat će u vječnosti na svojoj rodnoj grudi, u Salima na Dugom otoku.

Naslovnica Split