Dalmacija Split

poslovni put

Tko je splitski poduzetnik osumnjičen za davanje mita? Nagađalo se da je i Thompsonu prodao stan, a proziva ga Splićanin koji tvrdi da je bio žrtva reketa...

poslovni put

Splitski poduzetnik Zoran Sikirica, jedan od osumnjičenih za davanje mita radi legalizacije 55 metara četvornih u "Vili Harmony", malo je poznat javnosti premda je njegova uloga u splitskom graditeljstvu značajna.

Bio je predsjednik uprave propale Credo banke, taman kad je 1996. pokrenut projekt da se na Manušu izgradi nikad započeti poslovno trgovački objekt “Bonačić centar Mediteran” na kojem su mnogi prokockali uložene novce.

Ubrzo Sikirica se 1998. seli na unosniju funkciju koja će imati puno više utjecaja na izgradnju, a to je čelno mjesto splitske podružnice Hypo banke, upravo za prvog velikog vala poslijeratne stambene izgradnje.

Mutan posao oko legalizacije vile na Bačvicama: trojka uhićena u velikoj akciji USKOK-a dovedena pritvorskom nadzorniku u Split, četvrti osumnjičeni za davanje mita i dalje je izvan Hrvatske

Vrijeme je to kad se Grad zadužuje kod ove banke za nasipavanje žnjanskog platoa ‘98. i ‘99. s kreditom od 15 milijuna eura koji mu je dugo bio omča oko vrata.

Zapravo se pogrešno onda neke poduzetnike koji su se kasnije obogatili na ovim poslovima u to vrijeme nazivalo investitorima, jer oni nisu tada imali većeg novca. Stanogradnja je bila bankovni biznis, a Sikirica je bio jedan od značajnih ljudi u tim krugovima.

To je bilo jedno od najgorih vremena izgradnje Splita, uz pomoć gradskih vijećnika usvajali su se detaljni planovi koji su izbrisali standarde iz vremena dok je postojao Urbanistički zavod. Ali, stvarnost je bila još gora.

Osumnjičeni za davanje mita: otkrivamo tko su Dalmatinci privedeni u velikoj akciji USKOK-a u Splitu i Zagrebu, investitor hotela na Bačvicama jedini je izbjegao uhićenje, evo gdje se trenutno nalazi

Zgrade po Žnjanu i Duilovu koje gradile su se bez ikakve komunalne opremljenosti, “ležale” su na crnim jamama koje su sve do nedavno prelijevale po Šetalištu Ivana Pavla II. Do njih se dolazilo kozjim pristupnim putevima, u okolišu bez zelenila i hortikulture, ako ne računamo susjedne još neizgrađene parcele zapušene u travurinu i korov.

Građevinska inspekcija je danima obilazila terene, svi su znali da se ne smije stanove graditi u turističkoj zoni, no jedino je srušen višak katova na mastodontskoj Lazarici u Spinčićevoj.

Za Žnjan je bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić svojedobno priznala da je njezino Ministarstvo nemoćno. Dala je do znanja da toliku količinu gradnje sagrađenu protivno namjeni u turističkom resursu neće rušiti. Tako se pokazalo da su banke, s Hypo bankom kao najvećim investitorom tih stanova ispale moćnije od države.

Mediji su pretpostavljali da je pjevač Thompson kupio stan na Žnjanu od Sikirice, tako što su tvrdili da naziv projekta Emila Šverka K&S&W od tri zgrade građene između 1999. do 2004. predstavlja inicijale prezimena Kotarca, Sikirice i Wallnerove. 

Nakon što je utjecaj Hypo banke opao, Zoran Sikirica seli u privatni biznis.

Pokreće firmu “Špinut” sa borislavom Bašićem, na parceli na križanju Tesline i Jobove ulice na Spinutu izgradili su 12,400 četvornih metara. Ali, to im nije bilo dovoljno, pa su 2015. kad su pokrenute izmjene GUP-a zatražili da im se dozvoli izgradnja novih etaža.

Sikiricu pamtimo i po pokušaju da restoran “Šumicu” iznad Bačvica pretvori u hotel od 50 soba. I za to  je tražio izmjene GUP-a. No, kako je poznato, GUP nije mijenjan.

Zorana Sikiricu je nedavno prozvao splitski poduzetnik Nikola Jogunica koji tvrdi da je navodno bio žrtva reketa i da je jedna banka htjela preuzeti njegov stambeni objekt “Lipi običaji”.

Poznati splitski poduzetnik ispričao kako se 'zakopao' s kreditom za zgradu na Sućidru: Banka nas je odgurala u stečaj. Uništen nam je biznis, supruzi su blokirani računi...

 

Naslovnica Split