Dalmacija Split

evo par primjera...

Vozite li i vi slalom po splitskim ulicama? Plaćamo njihovo održavanje, a zauzvrat dobijemo štete na vozilima, hoće li se netko prihvatiti posla?

evo par primjera...

Definicija šahta kaže da je to "vertikalan otvor s poklopcem na razini tla", a takve primjerke je iznimno teško pronaći u Splitu.

Prsti obje ruke nisu dovoljni da prebrojimo kolničke trakove koje izbjegavamo samo zbog ispupčenih, udubljenih i slomljenih komunalnih poklopaca. Koliko li vas izbjegava srednji trak Ulice Domovinskog rata na kojem su metalni šahtovi postavljeni upravo tako da je naprosto umjetnost izbjeći ih automobilskim kotačima?

Na priloženim fotografijama donosimo dva malo ekstremnija primjera koji jasno pokazuju sav jad cesta čije održavanje svake godine iznova financiramo, a zauzvrat dobijemo učestalije mijenjanje jednog po jednog dijela ovjesa automobila.

Prvi primjer je s Poljičke ceste, ispred zgrade Lazarice, na državnoj cesti koju je prije dvije godine obnavljala tvrtka "Cestar", inače gradski koncesionar, ali tada angažiran od strane "Hrvatskih cesta". Vozač automobila uz malo truda može izbjeći ovaj "krater" na Poljičkoj cesti i ostati u istom traku, ali kombiji, autobusi i kamioni prisiljeni su "uletjeti" u susjedni trak kako bi izbjegli tu "minu". Uz sve to, čak i laik može vidjeti da je unutrašnjost šahta prepuna smeća i u potpunosti začepljena, tako da je ovome poklopcu i raspadnutom asfaltu koji ga okružuje jedina uloga uništavanje amortizera naših automobila.

Drugi primjer dolazi s najfrekventnijeg raskrižja u gradu, onom ulica Domovinskog rata, Hrvatske mornarice i Ulice slobode. Ako se krećete iz smjera Poljuda prema Domu mladih, ruka sama automatski pomiče upravljač kako bi se izbjegao šaht na sredini križanja, koji razbija i najveće bubrežne kamence. Kao da ta prometna crna točka nije dovoljno opasna...

Bilo bi lijepo da nadležni obave svoj dio posla, za koji su plaćeni od strane građana koji strpljivo trpe njihov nerad. 

Naslovnica Split