Dalmacija Split

nova gradska četvrt

Pogledajte simulaciju: ovako će izgledati 'Split 5', kvart na pola milijuna kvadrata između škvera i Brda koji će zadovoljiti sve zahtjeve modernog urbanog življenja

nova gradska četvrt

U sklopu javne rasprave o nacrtu Masterplana, jučer su privatni vlasnici najvećeg dijela zemljišta u Kopilici, Pijatu i na Stinicama, iznijeli svoje prijedloge revitalizacije sjevernog djela Kopilice i predstavili po njima potrebne sadržaje.

Budući da Split 3 već postoji, a Splitom 4 su nazvali sve ono što se događalo nakon toga, okupljenima su predstavili svoju ideju Splita 5 koji bi se prostirao od splitskog škvera do Brda.

Predstavljen 'Split 5': impresivno zamišljen kvart bi, umjesto teretne luke, imao plažu i šetnicu uz more, a uz njih i velebnu zgradu opere; 'Niknuli' bi i novi parkovi, škola, vrtić...

- U najvećem djelu radi se o industrijskoj zoni i površinama u vlasništvu 15-ak splitskih tvrtki koje su zajednički napravili svoju ideju Kopilice - kazao je Petar Laus koji je zajedno s grupom splitskih arhitekata godinu dana radio na realizaciji želja vlasnika zemljišta u Kopilici površine 500.000 metara četvornih.

Poslovni centar, gdje je sada Westgate Tower nalazi se na zapadnoj strani tog kvarta koji bi brojio 20.000 stanovnika. Na istočnoj strani bi bili javni sadržaji, škola, vrtić, park, a sve to bi se povezalo šetnicom među zgradama, gdje bi se našlo mjesta i za akumulacijsko jezero koje bi bilo dio velikog parka na čitavom hrbatu.

Kako sada od Gusara do Vranjica građani nemaju pristup moru, ideja samog projekta, prema riječima prezentera, bila je vratiti Splitu sjevernu obalu i otvoriti još jednu stranu grada prema moru.

Naslovnica Split