Dalmacija Split

Napokon dobre vijesti

Konačno se rješava opasni dio prometnice na Splitu 3: pješaci svakodnevno riskiraju život na putu do autobusne stanice, a volje da se nešto poduzme do sada nije bilo

Napokon dobre vijesti

'Realno je očekivati da će broj polaznika i korisnika Kampusa još više rasti. Rješavanje imovinskopravnih pitanja, izrada projektne dokumentacije, ishođenje dozvola i na kraju sama gradnja nogostupa su prioritet nama u kotaru, a nadamo se i Gradu', poručuje Relata

Konačno se nešto miče kad je u pitanju gornji dio Ulice Matice hrvatske, gdje nepostojanje pločnika ozbiljno ugrožava sigurnost pješaka, a zbog nedostatka volje ništa se već godinama nije poduzimalo.

Sada je Banovina objavila javni poziv za uvid u spis predmeta koji ide prema izdavanju lokacijske dozvole za rekonstrukciju spomenute ulice, i to za dogradnju sjevernog nogostupa i parkirališta s komunalnom infrastrukturom. Oni koji žive ili prolaze tim dijelom prometnice na Splitu 3 dobro znaju o kakvoj problematici je riječ.

Od raskrižja s Velebitskom ulicom pa nizbrdo Ulicom Matice hrvatske prava je avantura hodati, jer tu vozači voze prilično brzo, a nešto niže nalazi se i autobusna stanica, do koje se dolazi tom istom relacijom bez pješačkog prostora. Iako smo na našim stranicama više puta pisali o oborenim pješacima, pa čak i na "zebrama" na tom dijelu, iz Grada nisu udovoljili traženju stanovnika kotara Split 3 i brojnih studenata iz susjednoga Kampusa da se postave uspornici ili na neki drugi način bolje označe ti prijelazi.

Nogostup je bio pusta želja zbog brojnih privatnih parcela na tom potezu.

– Jedan od ključnih problema našega kotara je nepostojanje nogostupa uz prometnicu u Ulici Matice hrvatske. Sadašnje stanje prometnice opasno je za sve nas stanovnike, brojne studente i sve ostale građane koji tuda prolaze. Stoga je nužno izgraditi nogostup na toj strani Ulice Matice hrvatske, odnosno od nathodnika na "vrhu" Ulice Ruđera Boškovića do spoja s Velebitskom ulicom kako bi se smanjila opasnost i brojna stradavanja pješaka. Realno je očekivati da će broj polaznika i korisnika Kampusa još više rasti. Rješavanje imovinskopravnih pitanja, izrada projektne dokumentacije, ishođenje dozvola i na kraju sama gradnja nogostupa su prioritet nama u kotaru, a nadamo se i Gradu. Trenutačno je gradska uprava u procesu ishođenja lokacijske dozvole, po čijoj će se izvršnosti moći krenuti u rješavanje imovinskopravnih pitanja. Javni poziv za uvid u spis koji je trenutačno objavio Grad jedan je od uvjeta za izdavanje lokacijske dozvole – kazala je Ivana Relata, kvartovska čelnica sa Splita 3.

Prema njezinim riječima, izgradnja pločnika uvrštena je u zadnja dva gradska proračuna, ali predstoji čekanje oko otkupa dijelova privatnih zemljišta, pa se realizacija važnog projekta može očekivati do kraja 2021. godine. Inače, kotar Split 3 očekuje dosta investicija tijekom ove godine.

U planu je izgradnja dječjeg parka i garaže u Dobrilinoj, parkirališta u Jeretovoj ulici i uređenje ulice Kroz Smrdečac u sklopu prilagodbe vatrogasnih prilaza. Također, nastavit će se s uređenjem sportskih terena u Getaldićevoj izgradnjom tribina i gumene podloge na košarkaškom igralištu, te uređenje parka za pse uz odvojak iz Ulice Matice hrvatske prema središnjoj garaži u Ulici Ruđera Boškovića.

– U planu je i niz manjih komunalnih zahvata u uređenju dječjih igrališta. Iznimno nas veseli i skoro uređenje nekadašnjeg "Varteksova" prodajnog centra u županijski ICT centar, te popratno popločenje Ulice Ruđera Boškovića. Nadamo se da će, sukladno obećanju ministra državne imovine Gorana Marića i sveučilišnog rektora Dragana Ljutića, i drugi državni objekti u Boškovićevoj biti uskoro privedeni svrsi – poručila je Relata.

 

Naslovnica Split