Dalmacija Split

crne limuzine na ulicama

Njemački predsjednik sa suprugom stigao u Split, obišao grad i posjetio beskućnike; U điru po Palači nije odolio iskušati moć Grgurovog palca

 crne limuzine na ulicama

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, gdje je stigao na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, danas je, zajedno sa suprugom, stigao u Split.

Susreo se s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom s kojima je obišao Dioklecijanovu palaču, i poput pravog turista dodirnuo palac Grgura Ninskog.

Kako iz protokola Ureda predsjednice o posjetu nisu obavijestili medije nije bilo ni službenih izjava, no saznali smo kako je nakon obilaska grada organiziran ručak u Galeriji Meštrović, nakon čega ide brodom u Divulje​, čime završava posjet Hrvatskoj.
 

Steinmeier je u petak ujutro posjetio i splitske udruge "Pokret otoka" i "MoSt".

U potonjoj su ga dočekali predsjednica udruge Đordana Barbarić, voditelj prihvatilišta za beskućnike Dado Lelas, te dio volontera i korisnika "MoSta".

- Njemačkom predsjedniku su teme kojima se mi bavimo, od rada s beskućnicima do mladih ljudi s problemima u ponašanju, jako bliske pa smo vodili zanimljivi i konkretan razgovor. Upravo tema beskućništva bila je fokus njegovog znanstvenog rada Zanimalo ga je kako mi ovu problematiku rješavamo u Splitu, a gradonačelnik Opara je pritom bio naš pravi glasnogovornik.

Oduševio se podatkom da gotovo pa ne prođe dan da ne primimo poziv kojim nas netko ne pita treba li nam što. Naši korisnici pokazali su zavidno znanje njemačkog i engleskog jezika, a naša Selva poručila mu je da EU ne zaboravi na sirotinju - prepričala nam je susret s važnim gostom Đordana Barbarić.


 
 
Naslovnica Split