Dalmacija Split

kako to mislite?!

Seksizam naš svagdašnji: ovaj naizgled običan oglas u jednoj splitskoj pekari krije jako uvredljivu poruku, u 21. stoljeću ovo je zaista neugodno gledati

 kako to mislite?!

Da je seksizam igra koja 'radi' na obje strane potvrđuje 'oglas' na koji sam naišao na staklu jedne od splitskih pekara. Piše na papiru 'traži se radnica'. Ne radnik/ca, djelatnik/ca, nego baš radnica. U ženskom rodu.

Sad, postoji nekoliko opcija. Jedna je da im se radnica koja već tu radi izgubila, pa prije nego angažiraju policiju ili Poirota pokušavaju ovako, možda im tko dojavi neku informaciju. No, bilo bi u tom slučaju valjda još detalja na papiru, ono i kad se traži izgubljeni pas bude neka fotografija, napišu ljudi 'odaziva se na ime Floky'...

Veća je vjerojatnost da se traži netko novi tko bi prodavao kruh i peciva, a sudeći po 'oglasu' procjena je da će to bolje obavljati osoba ženskog spola!?

Mogao bih sada zvati dotičnu pekaru, pokušati saznati kao zašto su stavili 'radnica'... Ali ne da mi se 'pit' neka nemušta objašnjenja u stilu 'slučajne' ili 'tipkarske' pogreške.

Eto, ova pekara prima samo radnice. Ne daj Bože da vam muškarac preko pulta doda hot-dog. Mogle bi se, pak, i žene naljutiti, shvatiti ovo kao da je posao prodavača u pekari ispod razine muškarca.

Kako god, u 21. stoljeću nekako sam se nadao da neće biti ovakvih 'oglasa'. Ali ima ih. 

Naslovnica Split