Dalmacija Split

hvalevrijedna akcija

Tete i barbe pričalice donose radost u bolnicu: požurite, i vi možete postati dio tima koji pomaže mališanima koji ne mogu odmoriti u toplini svoga doma

hvalevrijedna akcija
Katja Ivančić, Ana Bilčić i Saša Šourek

Pomislite li vi ponekad pred spavanje na one koji se večeras neće odmoriti u toplini svoga doma? Ako je tako, onda je ovo idealna prilika da umirite svoje misli, a istovremeno pomognete jednoj od najranjivijih skupina kroz projekt koji se provodi u suradnji s udrugom "MoSt" pod nazivom "Tete i barbe pričalice".

Sudeći po interesu volontera, čini se da Split, zahvaljujući humanim pojedincima, već četvrtu godinu zaredom misli na svoje malene, koji su primorani spavati u Klinici za dječje bolesti u Splitu. Zato se, ponovno, svi koji nisu prijašnjih godina dobili priliku sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj volonterskoj priči još tri dana imaju priliku prijaviti.

– Cilj je ovog projekta osnažiti djecu koja su u bolnici i smanjiti negativne efekte hospitalizacije, a to se odnosi na njihovu razdvojenost od roditelja, sam čin ulaska u bolnicu i nepredvidljivost ishoda bolničkog liječenja, ali i same terapije, koja može biti bolna i dugotrajna. Ne možemo biti bahati i reći da možemo direktno utjecati na to da njima bude puno bolje, ali nastojimo ih razveseliti i barem tih sat vremena odmaknuti misli od činjenice da su u bolnici – rekla nam je Ana Bilčić, voditeljica humanitarnog projekta za koji se prijave primaju do nedjelje 24. ožujka, nakon čega slijedi dvodnevna edukacija koja će se održati 6. i 7. travnja.

Nažalost, broj sudionika edukacije je ograničen, stoga što prije eliminirajte strahove i osigurajte svoje mjesto.

– Ljudi imaju popriličan strah kako će to sve izgledati, jer nije baš jednostavno otići na odjel na kojem su bolesna djeca i zabavljati neko dijete sat vremena da zaboravi na svoje zdravstvene probleme. Zato je edukacija prvenstveno potrebna volonterima kako bi razbili strah, jer bilo tko, bez obzira na zvanje ili zanimanje, može biti teta ili barba pričalica. Važna je samo volja i želja. I mi smo počele kao volonterke, i meni je strah bio prepreka, ali kad sam prvi put otišla i shvatila koliko je to lagano, zaljubila sam se odmah na prvu – uz široki osmijeh prisjeća se Saša Šourek, nekada volonterka i danas jedna od koordinatorica projekta koji je prve godine imao oko 400 prijavljenih, a druge već više od 600.

Koordinatorice i ove godine do nedjelje očekuju veliki odaziv zainteresiranih, koji će otprilike jednom tjedno posjećivati mališane na bolničkim odjelima.

– Projekt me je privukao jer je jako promišljen. Ulazak u bolnicu je uvijek u 19 sati, a završava se točno u 20 sati. To je zapravo vrijeme nakon večere, kad su djeca u svojim krevetima i pričamo im priče prije spavanja. Međutim, nitko vam ne može opisati osjećaj kad vas djeca dočekaju već prije sedam na bolničkim hodnicima, tako da je to zaista vrlo pozitivno, a tih sat vremena prođe u trenu – dodaje Katja Ivančić, treća koordinatorica i volonterka.

Ove tri sugovornice posebno ističu da su daleko najveći "hit", bez obzira na godine – barbe pričalice. Zato ih pozivaju da se ove godine jave u što većem broju.

– Ako ti se potrefi da dođeš na odjel s barbom, gotovo je, potpuno si nevidljiva, nebitna i dosadna – uz osmijeh govori Saša i prepričava iskustva s muškim kolegama, koji imaju nevjerojatnu sposobnost prilagodbe djeci svih dobi.

Doduše, često djeca i mladi u bolničkim krevetima imaju specijalne želje, koje nasmiju i oraspolože tete i barbe pričalice.

– Može se dogoditi da u jednoj večeri volonter čita dvogodišnjoj bebi i dvojici 17-godišnjih frajera. Međutim, često upravo dečki od 17 godina traže da im se čita "Crvenkapica" ili "Snjeguljica", a oni se valjaju od smijeha. Ili zaigraš s njima briškulu i trešetu. Djeca su jako neposredna i otvorena, tako da sama kažu što žele – naglašavaju pričalice i pozivaju sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu u kojem su glavni alati knjiga i mašta.

Naslovnica Split