Dalmacija Split

prigodno uz dan šuma

Danas je Dan šuma, a Splićanima je opjevani Marjan dobrim dijelom nedostupan: pročitajte apel malog Nevena koji je od prvih koraka zaljubljen u njega

prigodno uz dan šuma

Danas je Dan šuma, a Splićanima je njihova jedina šuma, opjevani Marjan, dobrim dijelom nedostupna. Znate već sve, potkornjak je devastirao 20.000 stabala, a dok traje sječa bolesnih borova, zabranjen je pristup sjevernoj strani.

Dijelu naših sugrađana, nažalost, to nije neka bitna stavka u životu jer nemaju naviku odlaska na Marjan niti shvaćaju njegovu važnost i simboliku, ali većina je neraskidivo vezana za splitsku šumu i izrazito emotivno proživljava sve što se tamo događa.

U skupinu zaljubljenika u Marjan spada i obitelj Marinović, supružnici Nikša i Aleksandra i njihov sin Neven, svi dugogodišnji članovi Društva "Marjan". U povodu Dana šuma, Društvo "Marjan" je na svojoj Facebook stranici objavilo Nevenov sastav na temu Marjana i apel da ga sačuvamo.

Neven je, kažu, na Marjanu od prvih koraka, podjednako na sjevernoj i južnoj strani, koju se neki svim silama trude zauvijek izbaciti iz obuhvata park-šume.

I dok šumari vode bitku s vremenom amputirajući dio po dio pluća grada da ne bi sve do kraja otišlo kvragu, Društvo "Marjan" poziva i ostale Splićane da im se pridruže, jer sada ih najviše trebaju. Proces učlanjenja je jednostavniji nego ikad, a detalji su dostupni na njihovoj Facebook i web-stranici www.drustvomarjan.hr.

 

Naslovnica Split