Dalmacija Split

borba za budućnost

Splitski srednjoškolci na ulicama: mladi krenuli u prosvjed za klimu i spas planeta, pogledajte povorku niz Marmontovu do Banovine

borba za budućnost

Splitski srednjoškolci uključili su se u štrajk mladih za klimu koji se paralelno odvija diljem svijeta. Okupljeni su krenuli u prosvjed gradskim ulicama od zgrade HNK preko Marmontove do Banovine. Plan im je upozoriti vladajuće u gradu na klimatske promjene koje nam slijede.

Podsjetimo, učenici širom svijeta danas će sudjelovati u prosvjedu koji je u svega nekoliko mjeseci nabujao u globalni pokret nazvan "Petkom za budućnost", a prvi put prosvjedu su se priključili i mladi iz Hrvatske, srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina, Pule te iz Splita.

Mladi prosvjedima za klimu sve glasnije izražavaju zabrinutost za svoju budućnost, a "odraslima" zamjeraju da se, usprkos sad već dramatičnim najavama bliske budućnosti koju će obilježiti poplave, suše, migracije, nedostatak hrane i druge nevolje izazvane klimatskim promjenama, malo radi na tome da se te promjene i proces globalnog zagrijavanja pokušaju ublažiti ili zaustaviti.

'Ravnatelj je složio nastavu prema prosvjedu, oduševljeni smo!': splitski srednjoškolci sutra marširaju za ono što im pripada

Naslovnica Split