Dalmacija Split

istražitelji na terenu

Policija na Marjanu! Nakon niza napisa i objava o prekomjernoj sječi stabala DORH poslao inspektore, provode se izvidi na sjevernim padinama, češlja dokumentacija...

istražitelji na terenu

Splitski policajci proteklih su dana obavljali izvide na sjevernoj padini Marjana kako bi provjerili stanje na terenu, vezano uz niz objava u medijima i na društvenim mrežama koje upućuju na prekomjernu sječu park šume i posljedice višegodišnjeg lošeg upravljanja zbog kojega je, kako se navodi u napisima, dijelom došlo do 'epidemije' potkornjaka. Kako neslužbeno doznajemo, izvidi se obavljaju na temelju naloga Općinskog državnog odvjetništva i u sklopu postupka već su obavljeni razgovori s nekoliko osoba upućenih u stanje na terenu.

Osim aktualne sječe zaraženih stabala, ali i onih na kojima za sad nije primijećena pojava nametnika, policijske aktivnosti vezane su i uz ranije kaznene prijave koje sežu i pet godina unatrag, a podnosili su ih aktivisti i udruge protiv Javne ustanove za upravljanje Marjanom.

Među dokumentima koji su se u tom razdoblju osporavali nalazi se i mišljenje šumarskih inspektora po kojem su se tadašnje aktivnosti u splitskoj park šumi obavljale sukladno Planu gospodarenja Marjanom, što je bivša uprava te institucije, na čelu s Robertom Koharevićem, često isticala kao argument u vlastitu korist. Međutim, naši izvori tvrde da su se i spomenuta pozitivna mišljenja šumarskih inspektora o tadašnjim radovima na Marjanu sada našla pod povećalom istražitelja.  

Naslovnica Split