Novosti Crna kronika

akcija 'smart'

Jedina pripadnica splitske zločinačke organizacije je djevojka jednog od kriminalaca; I ona je trebala dobiti dio kolača od Čabrajine glave, odigrala važnu ulogu i u pokušaju ubojstva

akcija 'smart'

Nad uhićenim pripadnicima zločinačke udruge pod vodstvom Željka Rajića (34) iz Splita određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i izbjegavanja utjecaja na svjedoke.

Osim navedena dva razloga, u istražnom zatvoru su zadržani i zbog posebno teških okolnosti počinjenja nedjela koje su dovele do uznemirenja javnosti što je osnova koji se primjenjuje samo za kaznena djela za koja je zapriječena dugotrajna kazna zatvora.

U ovom slučaju to je teško ubojstvo u pokušaju Joze Čabraje prošlog utorka navečer kraj ambulante u Kaštel Sućurcu kada je dobio metak kroz lopaticu, a dva su ga još okrznula.

Uhićeni splitski mafijaši mislili su da su nedodirljivi, a imali su i zanimljiv plan kako će se izvući: 'Tvoja obitelj je Cosa nostra, riješit će s pandurima sve'

Prema rješenju o provođenju istrage splitskog USKOK-a, šefu kriminalne grupe i ostalim sedam uhićenih prijeti kazna od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora jer su osumnjičeni za najtežu kvalifikaciju počinjenja kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Zamjenica ravnatelja splitskog USKOK-a Natalija Petković, pokrenula je istragu zbog tri pokušaja ubojstva od kojih je jedno teško ubojstvo, zatim nanošenja teških tjelesnih ozljeda te oštećenja tuđe stvari.

Policija i USKOK otkrili kako su 'razbili' grupu kriminalaca sa splitskog područja; Otkrili tko je bio 'mozak operacija', a tko glavni egzekutor, planirali su ubiti i izvjesnog Roka

Tajni nadzor

Osim Rajića, prijavljeni su Ante Vučak (29), kao glavni izvršitelj napada vatrenim oružjem te je prijavljen za sve pokušaje ubojstva, a zatim redom: Petar Vuknić (38), Robert Žuvela (21), Duje Pivčević (23), Tomislav Živković (26) i Tonči Mikelić (26).

Jedina ženska pripadnica zločinačke udruge J.R. (22) uplela se u kriminalne aktivnosti kao djevojka Tonča Mikelića te je poslužila kao mamac za Jozu Čabraju.

Međutim, USKOK je bez obzira na mladost i prijašnju neosuđivanost, nije štedio u rješenju o otvaranju istrage jer je prijavljena da je s Vučkom, svojim mladićem Mikelićem te Žuvelom i Vuknićem trebala podijeliti 40.000 eura koliko je Duje Pivčević platio Čabrajinu mrtvu glavu.

Od osam prijavljenih svi su dovedeni pritvorskom nadzorniku nakon ispitivanja u policiji, osim Tomislava Živkovića koji je za sada nedostupan.

Splitska policija objavila snimku uhićenih kriminalaca; 34-godišnjak namjeravao preuzeti kontrolu nad krijumčarenjem i preprodajom droge

Otvaranjem istrage i određivanjem istražnog zatvora slučaj nije okončan jer se kriminalističko istraživanje, koje je započelo prije više mjeseci tajnim mjerama nadzora, nastavlja. Radilo se o koordiniranoj akciji kodnog imena “Smart” policije i regionalnog ureda USKOK-a.

Nositelj kriminalističkog istraživanja je splitski policijski USKOK čiji čelnik Ivan Kasum je potvrdio kako je akcija započeta zbog širokog spektra kaznenih djela, ali su glavni i osnovni razlog bila ona protiv života i tijela.

Doznajemo detalje uhićenja sedmorke: za likvidaciju Čabraje trebali su dobiti 40.000 eura!; Odgovorni su i za nekoliko propucavanja na području Splita i okolice posljednjih mjeseci

Iz podataka iznesenih na konferenciji za medije u PU splitsko-dalmatinskoj moglo se zaključiti kako je do uhićenja Rajića i njegovih ljudi došlo prije nego je planirano, zbog ponovljenog pokušaja ubojstva Joze Čabraje te sve većeg divljanja članova bande.

Međutim, osim krvnih delikata za koja su sada prijavljeni, policija je i dalje usmjerena na druga teška kaznena djela.

Naslovnica Crna kronika