Dalmacija Split

POMAHNITALI OD 'SINTETIke'

Kronologija drogiranih napada na splitskom području: na 'anđeoskom prahu' podstanaru iskopao oko nožem za otvaranje pisama, koktel opijata kumovao pucnjavi Mihe Munje i Tonča Čulića...

POMAHNITALI OD 'SINTETIke'

Na Odjelu psihijatrije KBC Split pod konstantnim nadzorom i lijekovima za smirenje i dalje se nalazi 29-godišnjak koji je u nedjelju ujutro pod utjecajem amfetamina razbijao Prometov autobus u Sv. Kaji.

Nakon tog izgreda, mladić više nije pokazivao znakove agresije, kako prema policajcima koji su intervenirali tako ni prema osoblju u bolnici. Bez opiranja je dao i urin koji mu je testiran na opojne droge.

Osim utjecaja sintetičke droge, utvrđeno je kako se kod njega zbog višegodišnje konzumacije raznih droga razvila politoksikomanija tj. istodobna ovisnost o više narkotičkih sredstava. Liječnici će utvrditi radi li se kod njega, osim akutnoj psihotične reakcije usljed konzumacije droge pod kojom dijagnozom je zaprimljen u bolnicu, i o psihičkom poremećaju ili duševnoj bolesti.

U svakom slučaju, sigurno je da je bio neubrojiv, samo je pitanje je li se u to stanje sam doveo uzimanjem "speeda" ili je temeljni uzrok psihičko oboljenje.

Doznajemo 'na čemu' je bio 29-godišnjak koji je demolirao 'Prometov' autobus; Neposredno prije razbijačkog pohoda, dva tjedna proveo je u pritvoru

Prepriječio put Prometovom autobusu i krenuo u napad: policija ga u rastrojenom stanju odvela na Psihijatriju; Vozač je još u šoku: Razbio je staklo i sjeo na moje mjesto, htio je voziti

Koliko opasna može biti reakcija na amfetamine te sintetičke droge općenito pokazuje slučaj iz Splita prije niza godina kada je mladić nakon uzimanja feniciklidina, poznatijeg kao PCP ili anđeoski prah podstanaru svojih roditelja iskopao oko nožem za otvaranje pisama.

Radi se o vrlo snažnoj sintetičkoj drogi s halucinogenim učinkom proizvedenoj pedesetih godina kao veterinarski anestetik. Dolazi u obliku praha, tableta i kapsula te tekućine. Kao prah se ušmrkava ili puši, nerijetko nanesen na marihuanu u jointu, u drugim oblicima se uzima oralno te ubrizgavanjem. 

Taj dan je mladić došao u stan svojih roditelja gdje mu je bio podstanar te je došlo do strašnog scenarija. Nakon svađe, fizičkog napada i nanošenja teških ozljeda podstanaru, drogirani mladić je iskočio kroz prozor i polugol trčao po gradu. Putem je razbijao automobile i izloge te je policiji trebalo pola sata da ga uhvati.

Protiv njega je pokrenut kazneni postupak koji je u konačnici obustavljen na temelju nalaza vještaka psihijatra. Stalni sudski vještak je utvrdio kako je počinio kazeno djelo u stanju neubrojivosti zbog utjecaja sintetičke droge, ali se nije svjesno doveo u to stanje.

Utvrđeno je, naime, kako je imao glavobolju te je uzeo tabletu PCP-a misleći kako uzima analgetik. I ozlijeđeni mladić je potvrdio kako mu je cimer počeo naglas moliti i odjednom doslovno pomahnitao. Kako se tijekom kaznenog postupka gleda stanje svijesti prije uzimanja supstance, ako postoji svijest da mu tableta može izazvati duševni poremećaj ne može se pozivati na neubrojivost.

Međutim, kako mladić nije znao da uzima tu vrstu droge, upao je u stanje neubrojivosti ne svojom krivnjom te je time obustavljen kazneni progon nad njim. Da tragedija bude veća, ozlijeđeni mladić je bio slabovidan i na drugo oko te je od napada  ostao praktički slijep. Do danas nije dobio nikakvu odštetu.

Kao i PCP, amfetamin koji je konzumirao 29-godišnjak prije izgreda u Sv. Kaji je sintetička droga koja dolazi u obliku praha ili tableta  i koja izravno stimulira sredisnji zivčani sustav. Naziva se i “speed”. Konzument gubi osjećaj umora, gladi i pospanost te dolazi u stanje euforije. Može dovesti do potpunog tjelesnog i psihickog kolapsa. Kronično konzumiranje izazva paranoidne ideje i halucinacije.

Derivat amfetamina s halucinogenim svojstvima je MDMA ili ecstasy koji spada u jače droge iz grupe psihostimulatora. MDMA dolazi u obliku kristala ili praha i predstavlja tzv. čisti ecstasy dok u tabletama dolazi s raznim primjesama.

Na području PU splitsko dalmatinske tijekom 2017. i 2018. godine zapljenjeno je ukupno 31,5 kg amfetamina. U istom razdoblju prijavljene su 73 osobe za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet te droge.

Inače, istodobna ovisnost o više droga često se javlja kod konzumenata stimulansa. Stimulans ili popularno nazvan "podizač" uzima se kombinaciji s drogama za "spuštanje" radi ublažavanja učinka.  

Tako se kokain ili amfetamin kombinira s lijekovima za smirenje, morfinom, zatim antidepresivima i marihuanom koji imaju smirujući učinak. Radi se o kombinaciji koja nije uobičajena kod povremenog konzumiranja stimulansa.

Takve mješavine obično koriste redoviti konzumenti kada pretjeraju s količinom kako bi ublažili njegovo stimulativno djelovanje, umanjili pretjeranu euforiju te ublažili ostale simptome koji se pojavljuju kod dugotrajnog korištenja: ubrzani otkucaji srca i pojačani krvni pritisak.

Kod osoba kod kojih toksikološko vještačenje krvi i urina otkrije više narkotika u organizmu obvezno se nalaže psihijatrijsko vještačenje. Nakon što se kod osobe utvrdi ovisnost o više psihioaktivnih tvari obveno se nalaže psihosocijalni tretman.

Primjer takvog slučaja je bio kada su u biološkim uzorcima Mihe Frančeskija, zvanog Miho Munja i Tonča Čulića, koji su ranili veterana Četvrte i njegovog sina u Krležinoj ulici u Splitu, nađeni metaboliti više droga. Kod Mihe Frančeskija nađeni su: kokain, levamisol i diazepam.

Zaključak vještaka toksikologa je bio kako je Miho Munja te večeri konzumirao kokain i lijek levamisol koji je čest sastojak kokainskih smjesa, zabranjen je za ljude, a koriste ga veterinari za uklanjanje parazita iz životinja. Uz to je uzeo i anksiolitik diazepam kojeg ima u lijekovima: Normabel, Apaurin, Valium, Diazepam i Relanium.

Kod Tonča Čulića nađeni su metaboliti koji ukazuju da je konzumirao: kokain, heroin, marihuanu ili hašiš, anksiolitik diazepam i antidepresiv mirtazapin kojeg ima u lijekovima Calixta i Mirzaten.

Za Frančeskija je psihijatar utvrdio sindrom ovisnosti o više psihoaktivnih tvari te mu je dijagnosticirao antisocijalni poremećaj ličnosti. Za Čulića je također dijagnosticirao antisocijalni poremećaj ličnosti i štetnu zlouporabu psihoaktivnih tvari. Zbog svega navedenog za obojicu je preporučio psihosocijalne tretmane.

Naslovnica Split