StoryEditorOCM
Dalmacijaimpresioniran atmosferom

Slovenski predsjednik konačno ostvario veliku želju: Rođen sam na buri, ali ova je nešto nevjerojatno! 

24. veljače 2019. - 18:28

Ove godine nije bilo snijega na 19. Splitskom polumaratonu, ali je zato jaka bura popustila tek nakon dolaska većine natjecatelja na cilj te im, gotovo cijelim putem, poprilično otežala ionako zahtjevnu utrku. Srećom, suhe ceste i sunčano vrijeme osigurali su da u grad pod Marjanom pristignu brojni gosti s raznih krajeva svijeta, a bilo ih je minimalno tisuću na ovogodišnjem polumaratonu.

Među njima svakako se isticao Borut Pahor, predsjednik Slovenije koji je godinama pokušavao doći u Split kako bi sudjelovao u poznatoj utrci, no tek se ove godine baš sve poklopilo da je zaista mogao sudjelovati u ovoj velikoj sportskoj manifestaciji.

U tajicama, sportskoj jakni i s medaljom oko vrata, odmah je poručio novinarima da ne namjerava razgovarati o politici, ali je zato rado prokomentirao ostvarenje velike želje da konačno sudjeluje u Splitskom polumaratonu.

 

- Da je ne znam što bilo, u svakom slučaju bih došao ove godine. Bila je sjajna utrka i publika je zaista bila divna. Nisam mislio da će biti takva atmosfera. U Ljubljanu puno Hrvata dolazi na utrku i više puta su mi rekli: "Hajde predsjedniče, da vas vidimo jedan put u Hrvatskoj." Održao sam obećanje, došao ovdje i zbog toga mi je vrlo drago. Vidio sam ovdje puno prijatelja koji dolaze u Sloveniju na maraton - kazao je Pahor, ali je priznao da mu je bura ipak malo otežala posao.

- Rođen sam na buri, ali je ova bila stvarno jaka na početku. Nešto nevjerojatno. Ali su i navijači bili nevjerojatni. Nisam mislio da će toliko ljudi na buri biti uz cestu. Atmosfera je zaista bila divna - kazao je okupljenim novinarima Pahor.

Bio je iznimno zadovoljan rezultatom i činjenicom da je 21 kilometar pretrčao u manje od dva sata, točnije 1 sat, 58 minuta i 14 sekunda.

- Nikad nisam išao na polumaraton u veljači tako da sam zadovoljan, a bila je i bura! Moje vrijeme za trku je inače nakon kolovoza - dodao je Pahor koji je prvi put u Hrvatskoj sudjelovao na ovakvom sportskom natjecanju, ali je istaknuo da neće biti i posljednji put.

 

Već bi iduće godine ponovo mogao biti jedan o nekoliko tisuća sudionika Splitskog polumaratona, a premda će se 2020. godine po prvi puta održati i maraton, već je sada najavio da u tome ne namjerava sudjelovati.

- Neću sudjelovati u maratonu, doći ću na 21 kilometar. Za ovu atmosferu ću doći još jedan put - obećao je slovenski predsjednik.

Na pitanje je li teža sportska ili politička utrka, neočekivano je ozbiljno odgovorio.

- Znate što, utrka je - utrka. Treba se najprije natjecati sam sa sobom, a poslije s ostalima. I u političkoj i u sportskoj utrci trebate uživati, ako ne uživate, nemojte ići u utrku. Je, poneki kilometar je bio teži, kao i u politici, ali ova atmosfera u cilju je sve sjajno nadoknadila - uz osmijeh je zaključio prvi čovjek Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:27