Dalmacija Split

Čudo neviđeno

Stižu 52 autobusa, vrijedna 110 milijuna kuna: 'Promet' ove godine zaključuje čak dva natječaja za nabavu autobusa, ni najstariji djelatnici ne pamte takvo što

Čudo neviđeno

U povijesti "Prometa" ova će 2019. biti upamćena kao godina u kojoj će vjerojatno biti zaključena čak dva natječaja za nabave novih autobusa.

Sigurni smo da nećemo pogriješiti ako kažemo da se ni najstariji djelatnici ove komunalne tvrtke, koja je već zagazila u osmo desetljeće poslovanja na području srednje Dalmacije, ne sjećaju takve situacije.

Nakon što su prije mjesec dana potpisani ugovori za 34 nova vozila u sklopu projekta "No regret", koji se u stopostotnom iznosu financiraju iz fondova Europske unije, a trebali bi na (pri)gradske prometnice stići u kolovozu, odlična je vijest da je raspisano nadmetanje za kupnju još 18 autobusa putem ITU mehanizama u sklopu projekta urbane aglomeracije.

Vrijednost tog ugovora procijenjena na gotovo 44 milijuna kuna, a taj "paket" prinova u "Prometovu" voznom parku očekuje se na proljeće iduće godine. Od spomenutih autobusa, 10 će biti zglobnih te još osam "solo" vozila.

Sve zainteresirane tvrtke imaju rok za dostavu svojih ponuda do 26. ožujka, a toga će dana biti upriličeno i njihovo otvaranje u prostorijama javnog prijevoznika u Kopilici. Rok za isporuku je godinu dana od dana potpisivanja ugovora, pa je s obzirom na taj podatak očekivati da će 18 autobusa biti isporučeno do proljeća 2020. godine.

U tekstu javnog nadmetanja navedeno je kako svaki ponuditelj mora dostaviti jamstvo za ozbiljnost ponude koja za obje kategorije - zglobne i "solo" autobuse - iznosi nešto više od milijun kuna, i to u obliku bankarskoga jamstva ili novčanog pologa.

Zadnja značajnija obnova "Prometova" voznog parka tijekom posljednjih četvrt stoljeća koja bi se mogla mjeriti sa spomenute dvije dogodila se prije 11 godina, kada je komunalna tvrtka bila pojačana s 40 gradskih autobusa, ukupno vrijednih 13 milijuna eura. Potpisnica ovih redaka dobro se sjeća fešte i euforije koja je tada vladala među gradskim ocima, ali i zaposlenicima prijevozničkog poduzeća.

S ove dvije nabavke "Promet" će biti bogatiji za čak 52 autobusa, ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna, od čega će se 105 milijuna dobiti bespovratno.


10
zglobnih autobusa i još osam 'solo' vozila nabavlja se posredstvom ITU mehanizama urbane aglomeracije Split

26. 3.
posljednji je dan za slanje ponuda potencijalnih dobavljača autobusa koji svoju ozbiljnost moraju prisnažiti i bankovnim jamstvom

Naslovnica Split