Dalmacija Split

Predinfarktno stanje

Totalna reorganizacija nakon afere s mitom: zagrebački liječnici podižu splitsku Kardiokirurgiju iz pepela

Predinfarktno stanje

Splitska kardiokirurgija je prije nekoliko godina bila treća kardiokirurgija u Hrvatskoj po broju obavljenih operacija. U vrijeme dr. Dalibora Letice, bivšeg šefa splitske Kardiokirurgije, godišnje se na srcu operiralo više od 420 osoba. Nakon njegova odlaska u mirovinu, kardiokirurgija u Splitu bila je u "slobodnom padu" pa se sada godišnje obavi oko 280 operacijskih zahvata na srcu, što je pozicionira na zadnje mjesto u Hrvatskoj.

Tom dramatičnom padu i lošoj slici o splitskoj kardiokirurgiji koja je jednim dijelom uvjetovana i nedavnom aferom o navodnom primanju mita poznatog splitskog kardiokirurga, odlučili su u KBC-u Split stati na kraj. Stoga je posredstvom Ministarstva zdravstva dogovoren dolazak eminentnih zagrebačkih kardiokirurga iz KBC-a Zagreb (Rebro) i KB-a Dubrava u Split, a sve zbog unapređenja kardiokirurške službe, odnosno što boljeg rada.

Prvi je došao u Split prof. dr. Bojan Biočina, Splićanin rođenjem i liječnik koji je respektabilnu kardiokiruršku karijeru ostvario u Zagrebu i koji je danas predstojnik Klinike za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb (Rebro).

Teške odluke

- Moje impresije su dobre. Došao sam u Split, a dolazit će i moji kolege na inicijativu Ministarstva radi popunjenja kapaciteta za hitnu službu, edukacije mlađih kardiokirurga koji do sada, iz meni nepoznatih razloga nisu bili educirani za samostalan rad, kao i radi uvođenja novih tehnologija na splitskoj kardiokirurgiji koje se već primjenjuju u Zagrebu. Proteklih sam dana asistirao mladim kolegama pri operacijama i moram ustanoviti da su tehnički dobri, odnosno dobro potkovani znanjem. Treba im samo malo podrške, odnosno da bude netko uz njih kada moraju tijekom operacije na srcu donijeti neku tešku, kritičnu odluku, o kojoj ovisi život pacijenta. Bio sam asistent na četiri operacije i sve su prošle u najboljem redu. Radi se o jako dobrim mladim liječnicima, operaterima - kazuje nam prof. dr. Biočina, koji je prije 19 godina na nagovor doc. dr. Ive Vukovića, sadašnjeg zamjenika predstojnika Klinike za kardiologiju, i obavio prve kardiokirurške operacije srca, došavši iz Zagreba.
Liječnici iz Zagreba su involvirani u cijeli proces na kardiokirurgiji kao savjetnici.

- Mi kardiokirurzi s anesteziolozima i kardiolozima diskutiramo o svakom slučaju pojedinačno i odlučujemo koji su slučajevi hitni, koji su žurni, a koji mogu pričekati na operaciju. Sve se radi vrlo transparentno i svi naši pacijenti imaju mogućnost, preko internetskih stranica splitske bolnice, vidjeti gdje se trenutačno nalaze na listi čekanja za operaciju srca. Hitni slučajevi idu odmah na operativni zahvat, žurni idu na operaciju u roku od tri, najviše četiri dana, a oni kojima nisu životi ugroženi, takozvani elektivni, idu na listu čekanja. Naravno, ako im se kod kuće pogorša zdravstveno stanje, imaju prednost u odnosu na sve na listi čekanja i idu odmah na operaciju - kazuje dr. Denis Nenadić, v.d. voditelja Odjela kardiokirurgije KBC-a Split.

Po mišljenju prof. dr. Biočine, ova regija, odnosno splitska bolnica ima potencijal za 600-tinjak kardiokirurških operacija godišnje.

- Akutni cilj je da se bolnica što prije vrati na 400-tinjak operacija godišnje i to moramo što prije ostvariti. Mi ćemo iz Zagreba u tome pomoći našim splitskim kolegama - kazuje prof. dr. Biočina.

Kompletna reorganizacija

Inače, Odjel za kardiokirurgiju se nedavno, nakon afere oko kardiokirurga koji je navodnu uzeo mito, u potpunosti reorganizirao.

- Otvorili smo još tri kardiokirurške ambulante, a moram istaknuti da su naši mladi kolege u proteklom siječnju s velikim uspjehom operirali 50 posto svih naših pacijenata. Nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj. U siječnju smo imali i 11 posto više operacija negoli u siječnju 2018. godine - iznosi dr. Nenadić.

Više se, po novim protokolima, ne može dogoditi da pacijenti "ulijeću" preko reda i da "preskaču" one na listi čekanja, koji također čekaju na operativni zahvat.

- Ništa se više ne može dogoditi bez pismenog, odnosno papirnatog obrazloženja. Sve je transparentno i svaka medicinska odluka mora se pismeno obrazložiti - navodi prof. dr. Biočina.

Dakle, nema više po "babi i po stričevima", odnosno "priko reda".

Na listi čekanja za operativne zahvate na kardiokirurgiji u KBC-u Split trenutačno je 40-ak pacijenata.

- Recimo, u Zagrebu, u KBC-u Zagreb, na toj listi čekanja imamo oko 330 ljudi i oni čekaju oko godinu dana operativni zahvat, ali morate znati da smo mi u Zagrebu najveća hrvatska kardiokirurgija - kaže prof. dr. Biočina.

Odnedavno, konačnu odluku o operaciji srca u KBC-u Split donosi konzilij liječnika.

- Mi kardiolozi, kolege kardiokirurzi i anesteziolozi sastajamo se, ako treba, i na dnevnoj bazi i odlučujemo, uvidom u medicinsku dokumentaciju, koji je pacijent za hitnu operaciju, koji za žurnu, a koji može na elektivnu listu. Cijeli zahtjev za operativni zahvat počinje zahtjevom kardiologa koji je pregledao pacijenta i koji podnosi zahtjev za operaciju. Naravno, ako se radi o hitnoći, takav pacijent ide odmah "na stol", a ako se radi o žurnom pacijentu, on ne smije izići iz bolnice - govori dr. Vuković.

Ovakav način suradnje između medicinskih institucija u svijetu nije novost ili nepoznanica i to je vani sasvim normalno.

- Zbog toga su dvije najbolje hrvatske kardiokirurgije, ova naša s Rebra i iz KB-a Dubrava, i došle u Split. Kardiokirurzi KBC-a Split rade u primjerenim uvjetima i ima prostora da se razvijaju u što boljem smjeru - smatra prof. dr. Biočina.

Povjerenje: 'Splićani se moraju operirati u Splitu'

Bez obzira na događanja u prosincu prošle godine, na Odjelu za kardiokirurgiju nije se smanjilo povjerenja pacijenata u odnosno splitsku kardiokirurgiju.

- Po ambulantnim pregledima bilježimo porast novih bolesnika i operacijskih zahvata i apsolutno nema razloga za nepovjerenje - ocjenjuje dr. Denis Nenadić.

Poznata je stvar da mnogi splitski kardiokirurški pacijenti "bježe" u Zagreb na operaciju. No, i tome će se stati na kraj.

- Dogovorili smo se mi s Rebra i iz Dubrave da više nećemo operirati kardiokirurške bolesnike iz Splita, osim po preporuci splitskog konzilija liječnika, koji bude smatrao da je bolje da se neka operacija obavi u Zagrebu - zaključio je prof. dr. Bojan Biočina.

 

Naslovnica Split